Arkivbild

Ung man åtalas efter dödsolycka

Floda

I den tragiska olyckan omkom en 16-årig flicka och två andra ungdomar skadades allvarligt. Nu åtalas föraren av bilen.

Larmet om olycka kom vid femtiden på morgonen, söndagen den 11 november förra året. En bil hade kört av vägen och voltat på E20 i höjd med Floda.

I bilen satt fyra ungdomar. En av dem, en 16-årig flicka, skadades så svårt att hon omkom. Två andra personer som färdades i bilen fick allvarliga skador.

Nu åtalas föraren, en man i 20-årsåldern, för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Enligt åtalet höll bilen en hastighet på cirka 170 kilometer i timmen när den gick av vägen. På den aktuella sträckan är högsta tillåtna hastighet 100 kilometer i timmen. Det var dessutom mörkt och vägen ska ha varit blöt. Enligt åklagaren har mannen kört vårdslöst och på så vis orsakat den tragiska olyckan.

– Min uppfattning är att, precis som framgår av polisutredningen, om man kör i 170 kilometer i timmen, nattetid på våt vägbana, då är man vårdslös. Den här vårdslösheten i sig är det som orsakat att han kör av vägen och voltar, och det i sin tur orsakar några unga män- niskors skada respektive död, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell som valt att väcka åtal mot mannen.

”Skyldig att väcka åtal”

– Jag anser att jag kan bevisa att han gjort sig skyldig till brott, och då är jag skyldig att väcka åtal, fortsätter Rinsell.

Enligt stämningsansökan nekar den åtalade mannen till brott. LT har sökt hans advokat för en kommentar.

I bevisningen finns bland annat Trafikverkets utredning, trafikmålsanteckningar och polisens fotografier som ska visa förhållandena på platsen, en undersökning av bilen som ska visa dess skick och att den inte hade några tekniska fel som skulle kunnat orsaka olyckan.

I stämningsansökan hänvisas även till en utredning som gjorts avseende fordon och hastighet för att visa bilens skador och den sannolika hastigheten vid olyckan. Åklagaren lyfter i stämningsansökan även fram att en kontroll gjorts av vägbanan för att visa att den inte varit behäftad med fel som orsakat olyckan.