• Monika Manowska/Westwsweden.com
  Norrqvarn Göta Kanal
 • Tina Stafren/Westsweden.com
  Läckö Slott, Lidköping.
 • Roger Borgelid/Westsweden.com
  Nordiska Akvarellmuseet.
 • Jonas Ingman/Westsweden.com
  Gotaleden
 • Jonas Ingman/ Westsweden.com
  Hornborgasjön

Upptäck Västsveriges pärlor

Västsverige

Låt inte ostadigt väder förstöra sommarledigheten.
LT listar tio besöksmål i Västsverige som gör hemestern till en höjdare, oavsett vad SMHI utlovar.
– Allt fler väljer att semestra på hemmaplan, säger Ann-Charlotte Carlsson, marknad- och kommunikationschef på Turistrådet Västsverige.

Statistik om besöksnäringen i Västsverige pekar uppåt. Enligt Turistrådet Västsverige så var antalet övernattningar på hotell, stugbyar och vandrarhem samt antalet campingövernattning ”all time high” 2018, där 2017 var det tidigare rekordåret.

Totalt ökade antalet svenska gästnätter i regionen 2018 med 2,5 procent jämfört med 2017 från 6 834 260 till 7 009 342 stycken.

Den positiva trenden håller i sig för årets första fyra månader med en uppgång på 1,4 procent vad gäller antalet kommersiella gästnätter i Västsverige.

Hemestrandet ökar

Det blir spännande att följa utvecklingen med tanke på den trend som kallas ”staycation” eller hemester. Alltså att vi vill semestra på hemmaplan, ett val som säkert påverkas av klimatdebatten.

– Vi märker ett stort intresse för det här. Allt fler väljer att stanna hemma och semestra på hemmaplan, säger Ann-Charlotte Carlsson, marknad- och kommunikationschef på Turistrådet Västsverige.

Men har vi västsvenskar så bra koll på vår egen region?

– Det stämmer nog att vi ibland har en lägre kunskap om det som ligger nära. Det finns så mycket att upptäcka, som skärgården där man kan båtluffa och det finns så många vandringsleder. Från Turistrådets sida försöker vi vara konkreta när vi tipsar.

En satsning som LT skrivit om nyligen är Gotaleden, vandringsleden mellan Alingsås och Göteborg som invigdes 14 juni. Leden gör det lätt att planera en tur, där vandraren själv väljer hur tufft tempo den vill hålla.

”Strax utanför Göteborg”

Turistrådet Västsverige har också lanserat samarbetet ”Strax utanför Göteborg” som syftar till att uppmuntra hållbart resande med kollektivtrafik, och få turister och göteborgare att få upp ögonen för besöksdestinationer belägna strax utanför Göteborg, som till exempel Alingsås.

Här följer tio bra besöksmål i Västsverige som gör hemestern till en höjdare: (Tips från Turistrådet Västsverige)

Jakten på den försvunna guldreserven och Lilla Guld­jakten på Karlsborgs fästning: https://www.vastsverige.com/karlsborg/produkter/jakten-pa-den-forsvunna-guldreserven/

https://www.vastsverige.com/karlsborg/produkter/lilla-guldjakten/

Sommaräventyr och småkrypssafari på Läckö Slott:

http://www.lackoslott.se/barn.aspx

Vid Norrqvarn, som ligger vid Göta kanal, kan barnen leka i en mini kanal , bo i en svamp eller en stubbe och cykla säkert längst kanalen.

https://www.norrqvarn.se/aktiviteter/barnaktivitet-barnens-minikanal/

Ovan är del av Västgöta­turen, som är olika äventyr och aktiviteter för hela familjen i Västsverige, se Vast­götaturen.se.

Var med på utgrävning

Arkeologiskolan , Vitlycke Museum, Tanumshede

https://www.vitlyckemuseum.se/aktiviteter/program-2019/arkeologiskola/

Vad handlar arkeologi om och hur ser en arkeologs arbetsdag ut? Här får barnen vara med på en utgrävning i vår Bronsåldersgård på Vitlycke museum.

Testa på att måla akvarell på Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn. Öppen verkstad för både barn och vuxna att testa att måla med akvarell. Sedan kan man bada på badplatsen precis utanför, fika i caféet och kanske ta en tur till skulptur i Pilane som också ligger på Tjörn.

https://www.akvarellmuseet.org/aktivitet/oppen-verkstad-1

Dalslands Aktiviteter, Dals Långed, har drop in hela sommaren.

Testa allt från zipline, höghöjdsbana, rida , besök älgparken och mycket mer.

https://www.vastsverige.com/bengtsfors/produkter/dalslands-aktiviteter/

Båtluffa i Bohuslän

Det finns en rad olika båtturer i Göteborgsskärgård och i hela Bohuslän. Även om vädret inte är på topp, så kan man upptäcka skärgården från en av många båtturer både med och utan cykel.

www.batluffaibohuslan.se

Testa ett av de Science centers som finns Västsverige.

Vetenskap för hela familjen.

Universeum i Göteborg, Navet i Borås, Balthazar i Skövde. Innovatum i Trollhättan, Molekylverkstaden i Stenungsund, Dalénium i Stenstorp.

https://www.vastsverige.com/familjens-vastsverige/teknik-och-vetenskap-for-hela-familjen/

Skåda fåglar

Naturum vid Hornborgasjön

En av Europas främsta fågelsjöar. På Naturum finns mycket som riktar sig till barn.

https://www.vastsverige.com/falkoping/produkter/naturum-hornborgasjon/

Gotaleden – perfekt sätt att komma ut i naturen och själv välja hur långt och var man vill gå. 71 km led mellan Alingsås och Göteborg.

www.gotaleden.se