Vem kan svara mig på detta?

Debatt

Det är söndag förmiddag. Jag tar en snabb sväng in på Nya Sävegården, för att hälsa på min gode vän Kristina.
På parkeringen kommer jag i samspråk med två upprörda damer. Deras mor skulle med rullatorns hjälp besöka trädgården – oasen. En glädjens källa för de äldre. Omöjlig väg att ta sig fram på så hela utflykten slutade snabbt i benbrott!

Ja, nu minns jag. Det skrevs så mycket om denna trädgård när Nya Sävegården skulle återuppstå. Buskar, blommor, träd, vilobänkar och gångvänliga gångar beskrevs så fint.

Jag hämtar Kristina och innan vi går ut gör vi ett besök hos vår gemensamma vän Sven Axelsson, 94 år gammal. Där sitter han och tittar i en av sina otaliga naturböcker, som han har i sin bokhylla. Böcker om potatisodling, perenna växter, vackra träd, blomsterland och vackra naturstigar.

Var det inte så det var tänkt när Nya Sävegården blev klar? Nu är det dags för Kristina och mig att ta oss en promenad i det vackra. Men Sävegårdens huvudentré irriterar mig. Den pampiga entrén, som förr välkomnade, är nu ersatt av en entré på husets baksida där vi möts av avfallstunna och ”sandlåda”.

Rekreationsträdgården är en dyster plats. Den enda färgklicken är Kristina pallkrage, som hon själv fraktat dit. Där lyser krassen så glatt mot oss, salladen viskar plocka oss och ärtorna får snart hamna på frukostbordet. Parker och trädgårdar är en plats att vila i och njuta av. Välkomna ni politiker att ta en gemensam tur runt denna skräphög!
Gerd Höjesjö