Foto: Jacxek Kwiatkowski/World Sailing
TREA. Martina Carlsson och Amanda Ljunggren kammade hem ett brons under Ungdoms-VM.

UVM-brons för Lerumsseglare

Segling

Det blev en bronsmedalj för Martina Carlsson från Lerum och seglare i LESS tillsammans med Amanda Ljunggren i Ungdoms-VM i fredags.

– Nu är det viktigt att hålla lugnet och inte göra något förhastat. Vi ser fram mot de sista racen av regattan och ska ge järnet nu det sista, skrev Martina på sin Facebooksida inför seglingen i klassen 29er.

Och visst gav de båda järnet. Inför sista racet låg de på tredje plats med 14 poäng ner till fyran och tre poäng upp till en andraplats.

USA var redan klara för guldet så tävlingen stod mellan Sverige och Malta. För att lyckas nå silver behövde tjejerna ha tre båtar mellan sig och Malta. De svenska tjejerna var femma vid den första kryssrundningen och Malta sjua. Båda länderna avancerade placeringarna vid gaterundningen.

Svenskarna tog ytterligare en placering på sista länsen, men då Malta behöll sin position var det bara en båt mellan dem, vilket inte gav Martina och Amanda ett silver, men ett hedervärt brons.

–Tjejerna har kämpat hela veckan. Det har varit svårt och de har lyckats vända tunga race till det bättre. Deras fantastiska båtfart i hårdvinden resulterade i flera fina race den dagen det blåste. De visar att de tillhör den absoluta världstoppen i 29er, säger coachen Fritiof Hedström på Svenska Seglarförbundets hemsida.

– Det känns fantastiskt att vinna brons. Nu har vi fått bevis på att all vår träning gett utdelning, säger tjejerna på samma hemsida.

De två går båda på seglargymnasiet i Lerum, vilket även Fabian Magnusson (Laser) och Olle Aronsson och Marius Westerlind (29er) gör. Marius och Olle slutade på en sjätte plats i totalen och Fabian blev totalt tolva – endast två poäng från en topp-tio plats.