16-åring dömd för misshandel

Lerum

En 16-årig pojke har dömts till ungdomsvård då han misshandlat en ung pojke. Enligt åklagaren har han brottat ner den misshandlade, slagit honom i ansiktet och sparkat på honom.
Han ska också, tillsammans med sina föräldrar, betala offret 7 000 kronor i skadestånd.

16-åringen nekar till brott, men erkänner att han tagit tag i den andras jacka och dragit ner honom till marken. Han säger dock att han inte slagit, sparkat och knuffat honom.

Det finns två vittnen som sett hur offret slogs till marken och fick ta emot slag i ansiktet och sparkar mot honom då han var liggande. De säger också att efter att han ställt sig upp blev han nedputtad i en liten backe.

De båda pojkarna känner inte varandra, men offret känner den dömdes bror. Vad som orsakade misshandeln är oklart, men det framkommer att den dömde ville försvara sin bror, som varit i dispyt med offret någon vecka tidigare.

Händelsen inträffade i november förra året, då den dömde var 15 år. Om han varit 21 år hade han riskerat två månaders fängelse. Nu får han istället ungdomsvård, vilket innebär samtal med en psykolog vid minst fem tillfällen.

Han ska också, tillsammans med sina föräldrar, betala offret 7 000 kronor i skadestånd.