Åtal efter misstänkt kidnappning och tortyr

Floda

Idag lämnade åklagaren in åtalet efter den misstänkta kidnappningen i Floda, där offren utsattes för tortyrliknande misshandel. Brottsoffren har valt att inte medverka i utredningen. Åklagaren konstaterar att han har förståelse för att det är obehagligt att ange grovt kriminella med stort våldskapital.

Totalt sju personer har i dag åtalats misstänkta för inblandning i brottslighet i samband med kidnappning av två män från Östergötland i slutet av februari 2019. Offren hölls inspärrade under en helg i ett hus i Floda. Ingen av de nu misstänkta kommer från Lerums kommun.

Kammaråklagare Daniel Larson förklarar i ett pressmeddelande:

– Brottsoffren har valt att inte längre medverka i utredningen så vi driver ärendet med hjälp av den omfattande bevisning som vi samlat in under utredningen som bekräftar vad vi anser har hänt i Floda.

Han fortsätter:

– Det är beklagligt att brottsoffren inte vågar berätta under rättsprocessen. Jag har dock förståelse för att det är obehagligt att ange grovt kriminella med stort våldskapital. Mitt under utredningen sprängdes delar av ett hus tillhörande det ena brottsoffrets föräldrar och detta tolkar vi som ett sätt att tysta brottsoffren. Det inträffade är självklart utomordentligt allvarligt.

Polisens grupp för grova brott i Alingsås har jobbat intensivt för att reda ut vad som hänt och vilka som varit inblandade. I ärendet har spanska myndigheter assisterat svensk polis och gripit två av dem som nu åtalas.

Utredningen har visat att bakgrunden till brotten är en skuld som det ena brottsoffret haft som hamnat hos personer i den undre världen för indrivning. Ärendet har, enligt ett pressmeddelande från åklagarkammaren, kopplingar till grov organiserad brottslighet i Göteborg.

Förutom människorov är brottsrubriceringarna i åtalet synnerligen grov misshandel genom tortyrliknande misshandel av det ena brottsoffret, samt grovt olaga tvång genom att gärningsmännen misstänks att med våld och hotelser tvingat det ena brottsoffret att låna ihop pengar för att betala gärningsmännen.

I stämningsansökan står det att fyra av de åtalade tillsammans har tagit med sig de två offren och sedan hållit dem inspärrade i huset i Floda. ”De åtalade har haft uppsåt att skada målsägandena och utöva utpressning. Vid tillfället har målsägandena kroppsligen betvingats genom tejpning/bindning av kroppsdelar och hållits fångna i huset.”

Två av de åtalade misstänks dessutom för synnerligen grov misshandel. Åklagaren skriver att de med uppsåt misshandlat ett av offren med ett flertal slag och sparkar, delvis med tillhygge och maskindrivet verktyg. Offret skadades allvarligt.

Två personer har åtalats för penningtvättsbrott genom att hjälpa gärningsmännen att få tillgång till brottspengarna efter brottet.

Samtliga misstänkta förnekar brott.