”Bergarna” återvände till Tollered

Floda/tollered

Få personer har betytt så mycket för sin ort som Peter Wilhelm Berg, affärsmannen som flyttade till Nääs slott 1824 och startade spinnerifabriken i Tollered. Idag är hans ättlingar utspridda både i Sverige och utomlands, men i helgen samlades 80-talet av dem för en släktträff i historiens tecken.

Utan Peter Wilhelm Berg inget Tollered. Åtminstone inte så som vi känner orten idag. I och med starten av spinneriet 1833 stakade han ut bygdens framtid. Det dröjde ända till 1982 innan fabrikens sista verksamhet gick i graven till följd av textilkrisen och snart 40 år senare är den gamla bruksorten väl bevarad.

Med tiden flyttade familjemedlemmarna en efter en och sedan Peter Berg avled 2016 finns ingen ättling kvar på bygden. Ursprunget har dock inte glömts bort, det visar det överväldiga intresset för den stora släktträff som arrangerades i helgen. 80-talet personer från olika generationer kom till Tollered för en fullmatad helg. För flera av de äldre besökarna som tillbringat somrar och andra lov på Ekudden och Höja, disponentbostäder till Nääs slott, blev det en nostalgisk upplevelse.

– Det är många minnen som väckts till liv och jag tycker att vi har fått en bra beskrivning av historien. Jag och många med mig har lärt oss mer om Peter Wilhelm och Nääs och jag tror att ju äldre man blir, desto lättare har man att ta till sig historia, säger ini- tiativtagaren Hans Ekelund.

Tillsammans med några släktingar planerade han arrangemanget i över ett år. Bland förberedelserna ingick bland annat att göra ett släktträd, som tillverkat av hoptejpade A4-papper blev fem meter långt. Alla besökarna tillhörde den gren av släkten som härstammar från Peter Wilhelms sonson Volrath Berg, som fick de fem barnen Gunnar, Bi, Greta, Anna-Karin och Marie-Louise.

Reinkarnation

Förutom besöken på Ekudden och Höja väntade en rundvandring på Nääs slott och Tolleredsbon Markus Eriksson höll i en guidad tur bland fabriksbyggnaderna. Skämtsamt berättade han för gruppen att han tror att han är en reinkarnation av sin morfar Bertil Johansson, en av fabrikens många arbetare.

– Annars hade jag nog inte kunnat ha ett så här stort intresse. Alla säger att jag är så lik honom till både utseendet och sättet, säger Markus Eriksson.

Med hjälp av intervjuer, släktkrönikor och andra skrivna källor har han pusslat ihop historien om ”Bergarna” och samhället de verkade i. Intresset för bruksorten ökar för varje år och Tollered har genomgått en transformation från en dominerande textilindustri till en utvecklad besöksnäring, förklarar han. Nästan varje vecka håller han i guidade turer, men helgens framträdanden inför en extremt intresserad och kunnig publik blev speciell.

– Det var kul att få träffa dem, säger Markus Eriksson, som gladdes av att både få fylla på sin egen kunskapsbank och att själv lära ut.

– Många av dem hade inte hela bilden och jag tror att jag bidrog till en mer nyanserad bild av allt.

Stolthet

Även bland de mest pålästa fanns personer som inte förstått vidden av familjen Bergs fotavtryck.

– Vi kan vara stolta över det här, konstaterar Monica Bindschedler, gäst ända ifrån Gent, Belgien.

Medarrangören Peter Ing- varson lyfter även fram utvecklingen som skett på senare år.

– Det som de har gjort av Nääs fabriker tycker jag är fantastiskt, det är livaktigt här, jag är imponerad, säger han.

Någon uppföljning av den stora släktträffen är inte aktuell, men helgen har varit givande. Och då inte enbart sett ur ett historiskt perspektiv.

– Det är många som har träffats här som aldrig har träffats förut, och kanske aldrig kommer att göra det igen. Men jag tror också att några har knutit kontakter, säger medarrangören Gösta Bonde.