Foto: Pär Wiklund

Finnkampen i nya arenan

Innebandy

Många års väntan är över, i helgen släpps föreningarna in i Lerums Arena och nästa fredag är det dags för det första stora arrangemanget. Innan arenan ens är invigd spelas Finnkampen mellan Sveriges och Finlands U19-landslag.

I helgen avgjordes friidrottarnas Finnkamp i Stockholm och nästa vecka är det dags för innebandyns motsvarighet när världens två bästa innebandynationer drabbar samman. Det väntar matcher både i Estrad Arena i Alingsås och i nybyggda Lerums Arena, där landskampen inleds på fredagen.

– Tyvärr var jag inte så bra under min aktiva karriär att jag fick spela med gula tröjan. Men det ska bli fantastiskt att få uppleva en landskamp på hemmaplan och dessutom vara med i själva arrangemanget. Vi hoppas och tror att vi ska kunna bjuda publiken på en härlig kväll, säger Mats Lomander.

Späckat program

Han har drivit arenafrågan för FBC Lerum och är även ordförande i Västsvenska Innebandyförbundet, som tillsammans med Västergötlands IBF arrangerar Finnkampen. Även FBC Lerum finns med som lokal arrangör. Det blir ett späckat program med en träff för göteborgsföreningarna, radiointervjuer, och förhoppningsvis en lasershow. Matchen spelas innan den officiella invigningen som sker först helgen efter, den 13-14 september.

Hur stor publik förväntar du dig att det blir?

– Vi tror på 1000 personer och att det funkar, vi har ju lyckats få in 400 i Rydsberg så det bör gå. Är man lerumsbo borde man vara intresserad av att vara först att se nya arenan och dessutom när det är landskamp.

Även Markus Puskala, förbundskapten i U19-landslaget, tror på en landskamp med fin inramning.

– Det är alltid en trygghet och en stolthet att spela i Sverige, det känner alla spelare. Det blir häftigt att inviga Lerums Arena. Lerum har jättemånga duktiga ungdomsspelare och en härlig innebandyatmosfär, säger han i ett pressmeddelande.

Genrep på söndag

Sverige mot Finland var från början tänkt att utgöra premiärmatchen i arenan, men redan nu på söndag spelar FBC Lerums herrar mot Malmö.

– Med all teknik och annat som ska funka så känns det bra med ett genrep, säger Mats Lomander.

Nu när bygget är klart, hur tycker du att det blev?

– Jag är fantastiskt glad att vi äntligen är här, det har varit 10-15 års lobbying för att nå detta mål. Det är ingen Estrad Arena eller Partille Arena vi fått men det är en jättefin arena som faktiskt kan hysa sådana här stora arrangemang.

Vad får den för betyg?

– Eftersom jag inte ens varit inne och testat ett arrangemang än är jag lite blygsam än så länge och säger sju av tio. Jag hoppas till exempel verkligen att vi hinner få upp storbildsskärmen som vi fått jobba för i tid.