• Foto: Per Anger
    Johan Kullberg och Sanna Eriksson på Mugworts BBQ ser fram emot SM i hamburgare som hålls på Bagges torg den 1 september.
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger

Grillparet som tar hamburger-SM till Lerum

Lerum

Är du ett proffs på att laga hamburgare? Då ska du titta hit. Den 1 september anordnar nämligen paret Johan Kullberg och Sanna Eriksson på Mugwort BBQ SM i hamburgare på Bagges torg.

Att ha hand om ett svenskt mästerskap i hamburgare är kanske inte den idé de flesta får när de vaknar på morgonen. För Johan Kullberg som är grundare, ägare och pitmaster på Mugwort BBQ i Gråbo, kom tanken efter att ha deltagit i flertalet andra grilltävlingar där han varit lyckosam.

Några meriter

Silver i grill-SM och EM-guld i barbequesås är några av Johan och hans restaurangs meriter. Han kommer själv inte ställa upp denna gång men betonar vikten av den här typen av tävlingar:

– När folk som håller på med någon form utav business vinner saker, gör det ofta att de får ett uppsving. Så har det varit för mig när jag har vunnit priser, säger han.

Kullberg utvecklar sitt resonemang:

– Det stora målet är att någon vanlig person, som kanske brinner för att öppna en barbeque ska kunna säga upp sig från sitt tråkiga kontorsjobb och ha möjlighet att göra det när han kan titulera sig som Sveriges bästa hamburgerkock.

Mrs Mugwort

Johan Kullberg driver Mugwort BBQ tillsammans med blivande hustrun Sanna Eriksson. Hon är förväntansfull inför mästerskapet.

– Det kommer att bli kul att se folk göra sitt yttersta. Jag vet att många duktiga ska vara med och tävla så det kommer att bli jättespännande, säger hon.

Tillsammans har de under sommaren bland annat serverat mat på Sweden rock och just nu utfordrar de gästerna på Gothenburg Culture Festival, det som tidigare hette Kulturkalaset.

Kryddor och såser

Till de nuvarande lokalerna i Gråbo flyttade Mugwort i våras. Namnet Mugwort är för övrigt den engelska översättningen på växten gråbo.

På restaurangen serverar paret sin mat, bland annat revben och hamburgare, till svultna besökare. Utöver restaurang, foodtruck, catering och festivalmat har Mugwort BBW expanderat sin verksam med bland annat kryddblandningar och såser som säljs i ett 70-tal butiker.

Här intill kan du läsa hur du själv kan göra för att tillaga Sannas signaturburgare Mrs Mugwort.

Tydliga tips

Johan Kullbergs bästa tips för den perfekta hamburgaren är annars tydliga:

– Det krävs en kombination av riktigt bra smaker, riktigt bra råvaror och att sätta ihop dem så att de går ihop, säger han. I tävlingsreglerna till SM i hamburgare står det att endast nötkött accepteras.

Kullberg trycker på att de har flera gröna alternativ på hans restaurang men att det i tävlingssammanhang blir svårt att väga nötkött mot andra typer av kött eller vegetariska burgare.

– Då blir det inte lika villkor. Det är som om jag skulle köra street race med min Kia Rio mot en upphottad Audi; både två är bilar men det är två helt skilda saker, säger han.

Bagges torg

Tävlingen har inte hållits sedan 2014 då hamburgerkedjan Max stod som värd. Kullberg har valt att slå på den stora trumman arrangemangsmässigt. Tävlingen kommer att äga rum på Bagges torg i Lerum. Det är mer lättåtkomligt än om den skulle hållas på Mugwort som är belägen mitt i ett industriområde.

Johan Jureskog i juryn

I juryn sitter bland annat kändiskocken Johan Jureskog som i många år specialiserat sig på just hamburgare och gänget bakom sajten Burgerdudes som reser runt hela världen för att recensera hamburgare.

Kullberg värnar om att helheten ska vara professionell.

– Det är många som hittar på SM i olika saker som oftast inte är så uppstyrda. Det är viktigt att detta är sanktionerat, det är ett riktigt poängsystem och riktiga domare, säger han.

Johan Kullberg tror att det blir en dag för alla:

– Kom ner till Bagges torg fika lite, käka lite och få inspiration från de som gör burgaren, säger han.

  • Andres Kriisa, Per Anger