Foto: Claes Berglund, Göteborg & CO

Körsång i världsklass på olika språk

Nöje

I torsdags ljöd tonerna från Vänhem och Lekhuset när Nääs Körfestival ordnades för tredje gången.
Körsångare från flera l

änder var på plats för att ta ton tillsammans, då det under förra veckan hölls Europas största körfestival i Göteborg.
I år var Nääs Körfestival lite speciell eftersom det kom körsångare från andra länder än Sverige. Deltog gjorde de lokala körerna Skallsjö vokalensemble och Kammarkören Chorus, men också de svenska körerna Saltstänk, Ta Ton och Polonicus Gothoburgensis. De internationella körerna kom från Tyskland, Kina, Indonesien och Ryssland.
– Det är roligt att vi fått besök av körsångare från de fyra länderna och de skickade naturligtvis det bästa de har i körsång, säger Mats Jansson, projektledare på Nääs Konsthantverk och initiativtagare till körfestivalen.

Vänhem fylldes snabbt av körintresserad och intresset verkade större än tidigare år. Invigningstalade gjorde Mats Jansson, som uppskattade att så många kommit och att det var roligt att körerna kommer tillbaka. Även kultursamordnare Elin Tollbom sa några ord innan det var dags för den första kören att ta ton.
– Kommunen är en stolt medarrangör och det är väldigt roligt att stå här på denna underbara plats, sa hon.
– Körsången har blivit en fantastisk folkrörelse.

Göteborgskören Saltstänk var först ut. Ledda av Flodabon Tore Sunesson kom de insjungande och använde sedan hela rummet för att bjuda på sin körsång. De fick också ta emot fina applåder
Varje kör sjöng cirka 20 minuter med sånger från sin repertoar och temat för körfestivalen var En betraktelse av världen som sammanhängande. Förra året var temat Use Your Freedom och 2017 var det Folkvandring och människans förändlighet.

Årets körfestival skedde i samband med European Choir Games, som är en av Europas största körfestivaler. Under förra veckan möttes över 5 000 sångare från 47 nationer i Göteborgstrakten. Några av körerna fanns på plats för att tävla medan andra enbart hade kommit för glädjen att sjunga tillsammans, vilket kallades för Friendship Concerts, och som bland annat hölls på Nääs.

Efter fina timmar i Vänhem flyttade körfestivalen till Lekhuset där de internationella körerna bjöd på vänskapskonserter. Då den ryska kören, Altro coro från Moskva uppträdde var det så tyst att man kunde höra en knappnål falla till golvet, berättar Mats Jansson. Det var också de som fick en av världsmästartitlarna.
– Det här var ett unikt tillfälle att få njuta av världskörer på Nääs och jag tror aldrig det kommer att hända igen, konstaterar han.
– Även den kinesiska barnkören imponerade liksom den indonesiska kören som avslutade Nääs Körfestival med ett sprakande och färgstarkt program av Abbasånger.

Nääs Körfestival arrangeras av Nääs Konsthantverk, Körcentrum Väst, kultur i Väst, Nääs slott, Göteborgs Compani med stöd av Lerums kommun och Leader Göteborgs Insjörike.
Ann-Charlotte Edgar