• Foto: Katrin Niklasson
    RIKT LIV. Birgitta Lindberg, som har Alingsås som hemstad sedan mitten av 90-talet, har många historier att berätta. Några av dem finns i hennes bok.
  • FRÅN TEATERLIVET. Gösta Bernhard och Birgitta Lindberg i komedin En flicka i soppan, samt en bild av Birgitta från när hon spelade i föreställningen Oss kaniner emellan.
  • REVYTIDER. Revy med Sten Åke Cederhök. Birgitta syns längst till höger i bild.
  • Foto: Kary Lasch
    EXOTISKA PLATSER. En av alla de bilder Kary Lasch tog av Birgitta under deras jorden runt-resa.
  • Foto: Kary Lasch
    COWGIRL. Birgitta på hästryggen under ett besök i Filmstaden 20th century fox.

Minnen från ett spännande liv

Alingsås/lerum

Vad har Brigitte Bardot, Sophia Loren och Lerumsbördiga Birgitta Lindberg gemensamt? Jo, att de alla förevigats av fotografen Kary H Lasch. Nu har Birgitta gett ut boken ”Mitt jorden runt- äventyr med den berömde fotografen Kary H Lasch”, som är fylld av magiska minnen.

– När jag gjorde provfotograferingen i Stockholm sa Kary ”ingen av alla de modeller och filmstjärnor jag har fotograferat har haft så vacker figur som du!” Det är ju nästan så jag funderar på om jag verkligen kan berätta att han sa så, folk kanske tycker at jag bara skrävlar?, säger Birgitta Lindberg, med ett stort skratt.

Ja, när fotografen Kary H Lasch skulle ut på en jorden-runt resa och ville ha med en modell, föll alltså valet på Birgitta Lindberg.

Birgitta är född i Stockholm men växte upp i Lerum där familjen kom att bosätta sig så småningom. Då hon efter skoltiden skulle välja bana i livet föll valet på scenkonsten.

– Det var det enda jag kunde tänka mig, teater, sång och dans var det som hägrade, berättar Birgitta, som flyttade till Stockholm och började på Calle Flygares teaterskola.

Så småningom kom hon att arbeta med Gösta Bernhard och Sten Åke Cederhök, för att nämna några kända namn. Parallellt med skådespelarkarriären arbetade Birgitta även som modell. Det var när hon var i tidiga 20-årsåldern som hon, genom sin modellagentur, fick höra att den världsberömde fotogagen Kary Lasch var i Sverige och letade efter en modell för ett specialuppdrag

– Han kom till min agentur i Göteborg och valde bland många flickor. Jag blev en av dem som fick komma till Stockholm för provplåtning och när han sen sa att han ville att jag skulle följa med blev jag urglad!

Under ungefär fyra månader kom de två att se världen tillsammans. Minnena, som återges i boken, är många. Här finns romantik, komik, spännande möten och äventyr i oförglömliga miljöer.

– När man blir pensionär blir man lite nostalgisk och tänker tillbaka på sitt liv. Jag kände att bara måste skriva om den här resan. Genom arbetet med boken är det som att jag har fått göra resan en gång till!, säger Birgitta, och fortsätter:

– Jag tror många 40-och 50-talister tycker det är roligt att läsa en sådan här bok, de känner ju igen de här namnen som kanske är okända för yngre, som Åke Grönberg till exempel. Kanske kan jag glädja dem med den här boken!

Under de månader Kary och Birgitta spenderade tillsammans formades en djup vänskap. En vänskap som kom att hålla fram till Karys död 1993.

– Kary dog den 27 augusti. Det är min födelsedag. Är inte det otroligt?