Skärpt dom för misstänkt i kidnappningshärva

Kommunen

En av de misstänkta för att ha deltagit vid den våldsamma kidnappningen i Floda tidigare i år har fått skärpt straff för tidigare brottslighet. Orsaken är att han har misskött kontakten med frivården.

Mannen som är i 40-årsåldern bor inte i Lerums kommun. Han är dock misstänkt för att ha begått brottslighet här.

Den tidigare domen meddelades i Göteborgs tingsrätt i mars förra året. Mannen dömdes till tre månaders fängelse för att ha misshandlat en kvinna. Han överklagade. Och hovrätten för Västra Sverige ändrade påföljden till skyddstillsyn med 80 timmars samhällstjänst med särskild föreskrift om att han skulle delta i ett av kriminalvårdens behandlingsprogram. 

Nu har Göteborgs tingsrätt fattat beslutet att skärpa straffet till tre månaders fängelse.

Skötte sig inte

Orsaken till skärpningen är att mannen inte har skött sina åligganden enligt skyddstillsynsdomen genom att missköta kontakten med frivården och inte medverka till att samhällstjänstplaneringen kunnat utföras.

Det var inte första gången mannen var i klammeri med rättvisan, han har dömts vid åtta tillfällen tidigare.

Nu är han alltså misstänkt för att ha deltagit vid den våldsamma kidnappningshärvan i Floda i februari. Det var två vuxna män som blev utsatta för människorov under en helg och i samband med det har det skett annan brottslighet mot dem som synnerligen grov misshandel. 40-åringen var en av de två män som greps i Spanien i somras efter att ha varit häktade i sin frånvaro. Gripandet innebar att utredningen i princip var klar, och som det ser ut nu ska åtal vara väckt senast 23 augusti.

De lyckades fly

Åklagaren Daniel Larson har i en tidigare artikel svarat på frågor:

Hur många är häktade i ärendet nu?

– Tre häktade i Sverige och de två nu gripna som är häktade i sin utevaro. Jag har begärt att Spanien ska lämna ut dessa snarast.

Finns det misstanke om fler inblandade?

– Två ytterligare personer, en man och en kvinna, är misstänkta för penning- tvättbrott genom att hantera brottspengarna som tvingats från målsägandena. Dessa två är på fri fot.

Kan du säga mer om hur polisen fick vetskap om händelsen och hur männen kom ifrån huset i Floda?

– Männen lyckades fly och larma 112. I övrigt inga närmare detaljer om hur detta skedde i nuläget, svarar Daniel Larson.