Foto: Jacxek Kwiatkowski/World Sailing
Framgångsrika. Martina Carlsson och Amanda Ljunggren pluggar båda på Lerums Seglargymnasium och utgör ett av världens bästa ungdomslag i 29er.

Stolt seglarduo efter succésommaren

Segling

En intensiv tävlingsperiod med mycket press har satt sina spår. På EM i 29er lyckades Martina Carlsson och Amanda Ljunggren inte ta sig till final, men de kan se tillbaka på en sommar med stora framgångar.

När EM i Gardasjön, Italien, avgjordes förra veckan gick det inte att känna igen Lerumseglaren Martina Carlsson och hennes partner Amanda Ljunggren från Marstrand. Efter en misslyckad start på mästerskapet lyckades de inte vara bland de 50 båtar som tog sig till guldfinal och fick sedan nöja sig med en tionde plats i silverfinalen.

– Anledningen till att vi inte blev så framgångsrika tror jag beror på alla tävlingar vi har haft, vi har alltid varit tvungna att prestera. Nu blev det fyra tuffa dagar, sen hade vi två hyfsade, analyserar Martina Carlsson.

Till slut kom alltså plumpen i protokollet, men sommaren har dessförinnan varit en succé. 2018 lyckades Carlsson/Ljunggren som en helt nybildad duo inte bara lägga beslag på den svenska platsen i ungdoms-VM, utan sedan även ge de bästa nationerna en match. De slutade på 16:e plats och tränaren Emil Cedergårdh förutspådde framtida topplaceringar.

Bättre förberedda

Till säsongen 2019 kom de mer samspelta, mer tekniskt slipade samt både fysiskt och mentalt starkare. Och med de stora mästerskapen avklarade har duon inkasserat ett brons på UVM, ett guld på öppna UVM och ett SM-guld.

Hur summerar du alla tävlingar?

– Oj, det var en svår fråga, men det har varit en extremt rolig och lärorik sommar och det känns bra att vi uppnått de mål som vi tränat för att nå.

Vilken av medaljerna värderar du högst?

– Bronset i UVM var speciellt men även guldet i öppna UVM var rätt häftigt.

Bortsett från UVM-segrarna från USA fanns hela världens ungdomselit i 29er på plats även vid det öppna mästerskapet med fler båtar från varje nation.

– Målet för säsongen var att komma topp fem i UVM och att vi kunde ta ett brons där och sen även ett guld blev en chock, men vi är väldigt stolta.

Hemkomna från Italien väntar en något lugnare period.

– Nu ska vi precis börja skolan igen och komma in i rutinerna med segling efter skolan. Så det kommer att bli ganska mycket segling ändå, men vi behöver inte prestera hela tiden så det känns skönt.