Foto: privat
Amirreza Samadi.

Två lopp på två dagar

Löpning

Traditionsenliga Torskabotten Runt på lördag och premiär för Gråbo Terräng på söndag. Det blir en intensiv löparhelg i kommunen med två lopp på lika många dagar.
– När Risveden Terräng har lagt ner är det kul att hitta på något i Gråbo, säger initiativtagaren Amirreza Samadi.

Flertalet motionslopp i löpning har anordnas i kommunen de senaste åren. En del av dem har varit dagsländor medan andra är återkommande arrangemang. På bara ett par år har två av de största, Lerum Vildmark och Risveden Terräng, lagt ner. I det läget tar nu Gråbo Sportcenter upp stafettpinnen och startar Gråbo Terräng.

– Det är kul om det händer lite grejer i Gråbo, det händer inte så mycket här, säger Amirreza Samadi, som driver Gråbo Sportcenter.

Loppet är 13 kilometer långt med start och mål på grusparkeringen utanför gymmet. Löparna springer i nordlig riktning genom Aggetorp, halvvägs rundar de Längsjön innan de springer tillbaka. Underlaget är omväxlande grus, motionsspår och skogsstigar.

Syftet med arrangemanget är att öka antalet motionärer och ett lopp kan fungera som morot att komma igång med träningen, oavsett om deltagarna väljer att springa eller gå, förklarar Amirreza Samadi.

Något mål kring deltagarantal finns inte.

– Det är lite av ett pröva på-år och eftersom det är första gången tar vi det som det kommer.

Däremot finns planer på att utveckla konceptet med både längre och kortare distanser kommande år.

Torskabotten runt

I Tollered arrangeras Torskabotten Runt för sjunde året i rad sedan man 2013 återupptog loppet efter 21 års uppehåll. Efter ett par år med en alternativ bansträckning kan arrangörerna nu återgå till den sju kilometer långa banan då man återigen kan utnyttja hängbron mellan Torskabotten och Lill-Bottnasjön. Det finns två klasser med ett eller två varv (14 kilometer) på banan.

– Vi kommer inte bli Sveriges största motionstävling i år heller, men vi satsar på att vara den trevligaste. Vi har ett maxtak på 200 deltagare, säger Thomas Balmér.

Arrangemanget, med start och mål på Spinnarvallen, innehåller även ett miniknat för de yngsta och kortare banor för ungdomar till och med 14 år. Liksom i Gråbo står motionärerna i centrum.

– Vi tonar ned tävlingsmomentet, det viktigaste är att alla i familjen kan delta och röra på sig. Det finns även en promenadklass på fem kilometer utan tidtagning.

De två arrangörerna har olika syn på hur det blir att ha två lopp under samma helg. Amirreza Samadi ser inget problem i och med att de går i olika delar av kommunen, medan Thomas Balmér tror att det kan påverka negativt.

– Det är roligt att Gråbo arrangerar ett eget lopp, men det är synd att de väljer samma helg som Torskabotten. Vi får försöka samordna detta med dem inför 2020 för att undvika risken att vi kannibaliserar på varandra, säger han.