Isolde har två intensiva och spännande veckor bakom sig då hon var en av närmare 45 000 scouter på det stora lägret i West Viginia.

Ung scout på världsläger

KULTUR

14-åriga Isolde Lindblom Almberg har gjort resan som bara kan göras en gång.
Hon reste för första gången utomlands utan sina föräldrar och tillbringade drygt två veckor tillsammans med närmare 45 000 ungdomar på världens största scoutläger i West Virginia.

– Jag hade gärna gjort om den resan, men det går inte eftersom jag är 18 år nästa gång som lägret ordnas i Korea, säger hon och berättar att lägret är för ungdomar mellan 14 och 17 år.
– Tanken är att det är en resa man bara kan göra en gång i livet.

Det krävs en sak för att få möjlighet att delta på lägret. Att ungdomen är scout, vilket Isolde varit sedan hon var nio år. Först gick hon med i Lerums scoutkår för att hennes bästa kompis var med där, men upptäckte snart den goda gemenskapen och möjligheten att få vara ute i naturen.
– Jag är med för att jag helt enkelt vill. På lägret i Nordamerika fick jag den totala naturupplevelsen.

Under de drygt två veckor långa lägret fick deltagarna uppleva det mesta vad det gäller väderlek. Många dagar var det över 30 grader varmt, medan nätterna var råa och fuktiga. Och så var det regnet. Redan första dagen, då de svenska scouterna skulle sätt upp sina tält, vräkte det ner.
– En dag, när vi lämnat det svenska lägret, drog ett fruktansvärt oväder fram. Det blåste och regnet piskade oss i ansiktet, blixten var väldigt nära och marken skakade.
– Då sa en mansröst i högtalarna att vi måste tillbaka till vårt läger, men den metallbro som vi brukade använda hade stängts av. En del ungdomar skrek och fick panik, men jag och min kompis tyckte det var spännande.

Nu var bara frågan hur de skulle ta sig tillbaka till sitt tältområde. De bestämde sig för att springa genom skogen, även om de visste att den var full av björnar.
– Vi hade tur och mötte ingen björn, men jag fick ett hemskt skoskav. Vi tog oss till sjukvårdstältet och plötsligt var vi inlåsta då tältet sattes i karantän. Det visade sig att någon fått mässlingen, men då vi var vaccinerade släppte de ut oss.
– Jag kunde knappast stå på mina fötter så en militär slängde upp mig på sin rygg, körde mig till mitt tält och bar in mig. De andra undrade naturligtvis vad som hänt.

Isolde var en av 2 000 svenskar som var på världsscoutlägret jamboreen i West Virginia. De bodde två och två i tältrader, uppdelade mellan flickor och pojkar. Området innehåll sex ”städer”, där alla landsmän bodde och de officiella språken var engelska, spanska och franska.
– Det hände att jag vaknade på morgonen och insåg vad fantastiskt det var att vara mitt i ett stort läger med ungdomar från hela världen. Det får jag aldrig mer uppleva.

Dagarna på lägret fylldes av en mängd aktiviteter och Isolde, som är äventyrlig av sig, valde efter sin personlighet. Hon fick dykinstruktioner, klättrade i berg, paddlade kajak och lärde sig hjärt- och lungräddning. För att nämna några. På kvällarna samlades alla för att se spännande uppträdanden från scenen, medverka i olika teman eller vara aktiv i arrangerade lekar.

Som de scouter de närmare 45 000 ungdomarna är bodde de inte bara i tält utan lagade sin egen mat. Isolde är inte speciellt imponerad över amerikanarnas sockerintag och tyckte allt var väldigt sött. Till middag fanns det alltid pizza och hamburgare.
– Som svenskar vägrade vi att äta hamburgare varje dag, utan hittade på egna rätter av köttet. Vi malde sönder hamburgarna till köttfärs och kunde ha tacos en dag och spagetti med köttfärssås en annan. Det blev ganska bra, men jag saknade grönsakerna.

Så kom den där dagen då det var tid att åka hem. Isolde berättar att det var många som hade tårar i ögonen när de skingrades över hela Sverige.
Många nya vänner
– Jag har fått vänner från alla delar av Sverige och från olika plaster i världen och det är fantastiskt. Det var sorgligt att skiljas från dem jag hängt med varje dag och levt så nära
– Även om det varit spännande är det skönt att vara hemma för jag har saknat familjen. Med så mycket folk på lägret var toaletterna inte helt ok, duschvattnet var kallt och ljudnivån var alltid väldigt hög.
Lägret arrangeras var fjärde år och var senast i Japan och 2011 stod Sverige som värd. Nästa gång blir det Korea.