Bengt Skoog från Olofstorp köpte sin dyrgrip i Köpenhamn. Han kommer till måndagsträffarna så ofta han kan.

Visade upp sina ögonstenar

Nöje

Uppradade stod de där på gräsmattan utanför Nääs konsthantverk. Många stolta bilägare fanns på plats vid veteranbilsträffen för att visa upp sina ögonstenar och kika på andras.

– För elva år sedan var träffarna vid Nääs fabriker, men där blev för trångt så vi fick frågan på Nääs konsthantverk om vi kunde ha den utanför oss. Och det kunde vi ju, konstaterar Mats Jansson, projektledare.
– Vi har en stampublik och så kommer det nya människor hela tiden. Det har blivit en social mötesplats och det passar ju vår verksamhet bra då kultur skapas där människor möts.
Bosse Skogssäter besöker ofta Nääs på måndagarna. Även han lyfter fram den fina gemenskapen och den sociala biten.
– Många här har ett genuint bilintresse och stor kunskap, dessutom är gemenskapen en viktig del, säger han.

Varje måndagskväll hela sommaren är det veteranbilsträff vid konsthantverk på Nääs. Hit kommer hundratals entusiastiska veteranbilsägare och hundratals veteranbilsentusiaster, samt såklart en del nyfikna besökare som kommit för att se häftiga bilar och ta en och annan bild.
Och det finns en hel del att plåta. Gamla amerikanare i starka färger, engelska bilar utan minsta tillstymmelse till skråma i lacken, och så ett flertal hemmabyggen.

Tre killar, Viktor, Samuel och Fredrik, strosar runt bland bilarna. De hyllar också stämningen och berättar att de varit på plats flera gånger under sommaren.
Folk och fordon
– Det är häftigt att vara här, då det är en blandning av folk och fordon, säger Samuel.
– Många gånger kan bilar ses som smutsiga och fula, men här står de för att visa upp sig.
Bengt Skoog från Olofstorp säger också att träffen är trivsamt och vid sina besök möter han många kända ansikten. Han berättar att när han under måndagen rör sig ute i kommunen får han ofta höra:
– Vi ses i kväll på Nääs!

Ann-Charlotte Edgar
ann-charlotte@lerumstidning.com