Arkivfoto: Mikael Svensson
Joakim Fors återvänder från schweiziska Ticino som ett av fem nyförvärv.

Inget lag skrämmer Baltichov

Allmänt

Nerpetade från Allsvenskan är FBC Lerum återigen seriefavorit när division 1 drar igång i helgen. Trots att laget radat upp segrar under försäsongen saknar den nye tränaren Anton Olofsson skärpa under för stora delar av matcherna.

FBC Lerum har fått vänja sig vid resan upp och ner mellan Allsvenskan och division 1 de senaste åren. Nu är laget tillbaka i division 1 efter att bara ha skrapat ihop 15 poäng och slutat sist i Allsvenskan förra året.

– Det har varit lite jojo upp och ner. Vi brukar alltid prestera bra i division 1 och vi kommer att vara favoriter i de flesta matcherna, om inte alla, säger tränaren Anton Olofsson, som avslutade sin aktiva karriär i klubben i våras.

För många dippar

Laget har vunnit de flesta matcherna under försäsongen. Den största skalpen var 7–4-segern mot Lindås, förväntat topplag i Allsvenskan, och man har även slagit allsvenska nykomlingen Lidköping. I söndags vann Lerum mot Pixbos division 1-lag med hela 13–3 i genrepet.

– Pixbo har ett ungt lag med många juniorer som tog JSM-silver i våras. Det var ett bra resultat , men vi var inte helt nöjda med prestationen, säger Anton Olofsson.

Trots segrarna efterlyser han mer stabilitet.

– När vi är bra så är vi bra, men vi har lite för många dippar som håller i sig för länge i matcherna. Det är något vi måste jobba på både på träning och matcher och skapa oss goda vanor.

Fem in, fem ut

Anton Olofsson är inte den ende spelaren som byter spelarkarriär mot en ny roll som tränare. Victor Eriksson Elfsberg kliver in som individuell coach och Oliwer Cedegren har blivit målvaktstränare. Laget har även tappat erfarna Mattias Lundberg och Anton Rieden, men fyllt igen hålen efter de fem spelarna med lika många nyförvärv. Edwin Jonsson anslutet från Partille och Robin Pagoldh från Kungälv och tre spelare kommer tillbaka efter sejourer i andra klubbar. Joakim Fors återvänder från schweiziska Ticino, Robin Strömberg gör en betydligt kortare flytt från Alingsås och Christian Åhman vänder hem från Umeå City.

– Framför allt kommer Christian Åhman bli viktig för oss. Han hade uppehåll förra året på grund av en ryggskada, men kommer tillbaka med mycket rutin och under de år han har varit borta har han skaffat sig goda ledarskaper, säger Anton Olofsson.

In i Lerums Arena

Han ser nu med spänd förväntan fram emot söndagens premiär hemma mot Skoghall i nyinvigda Lerums Arena, där man redan hunnit med att spela ett par träningsmatcher. Flytten från Rydsbergshallen har både sina fördelar och nackdelar, enligt FBC-tränaren.

– Det blir jättebra för publiken och och framför allt kan vi ha en större publik. Sen studsar inte ljudet på samma sätt som i Rysberg, det blir lite mer som ett vakum, så det är en liten omställning.  

Under försäsongen har FBC brottats med skador på flera spetsspelare, men inför helgen saknas bara backen Tim Svan som drabbats av en knäskada.