Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Många unga. Baltichov har föryngrat sin trupp. Moa Eriksson är en av flera unga Sävehofspelare som kom förra säsongen.

Handboll

Serielunk är ett begrepp som inte existerar för Baltihovs damer den här säsongen. I en omgjord division 2 med färre lag gäller det att vara bland de två första lagen vid juluppehållet för att få vara med och slåss om en division 1-plats till nästa säsong.

Efter degraderingen från division 1 väntar seriespel i en ny form för Baltichov. Den västsvenska division 2-serien har delats upp i tre serier med bara sex lag i varje och innan jul väntar både hemma- och bortamatcher mot Torslanda, Brätte, Stenungsund, Alingsås och Kärra.

Målet är att omedelbart ta sig tillbaka till ettan, och då måste Baltichov som ett första steg på vägen vara bland de två färmsta lagen som bildar en ny sexlagsgrupp tillsammans ettorna och tvåorna från de övriga division 2-serierna. Därmed finns inget utrymme för en trög inledning.

– Om vi drabbas av sjudomar och skador eller spelar dåligt i början på säsongen kan det vara kört redan i oktober. Men vi har varit på det klara med vad som gäller hela sommaren och har belyst extra mycket att vi måste ha ordentlig fokus från start, säger tränaren Jesper Nielsen.

Han tycker trots allt att den nya spelformen är positiv och har en bra känsla inför premiären mot Torslanda på tisdag. Efter att ha tappat flera etablerade spelare inför förra hösten fick Baltichov en tuff andra säsong i division 1 och redan kring jul insåg Jesper Nielsen att det skulle bli svårt att klara kontraktet. I år har laget tappat ännu fler tongivande spelade som Emma Andersson och Elin Aurell, samtidigt har många unga spelare nu hunnit samla på sig nyttig rutin och den tuffare fysträningen som spelarna började med förra hösten har gett resultat, enligt tränaren.

– De orkar mer och är mer fysiskt starka, säger Jesper Nielsen.

Han tippar att Alingsås blir den svåraste konkurrenten, men varnar även för Kärra och premiärmotståndaren Torslanda som potentiellt kan bli tuffa om de använder spelare från sina lag i högre serier.