Ny serie och ny spelform för Baltichov

Handboll

Förra säsongen gick Baltichov fram som en ångvält i division 2 och med en intakt trupp tar sig laget nu an motståndarna i en högre serie.
– Jag har svårt att tro att vi tar 40 poäng i ettan också, det är tuffare motståndare men det finns inga som skrämmer oss, säger tränaren Martin Thyr.

Baltichov säkrade seriesegern tidigt förra säsongen och det har gått en hel vår, sommar och inledning av hösten utan match med riktig tävlingsnerv. Det börjar märkas bland spelarna som sparar på krutet.

– Spelarna vill inte riktigt stoppa in näsan när det hettar till, men det tror jag kommer av sig själv när serien drar igång, säger Martin Thyr.

Stort sug

Och på söndag är väntan över, då väntar premiär hemma mot Alingsås som följde med Baltichov upp från tvåan.

– De har tappat många av de spelare som tog upp dem via kvalet så vi har inte hundra procent koll på dem, men det är en förening som alltid får fram skolade handbollsspelare, säger tränaren som hoppas på fullsatta läktare i Förbohallen.

– Det är första gången på flera år som Baltichov har ett herrlag i division 1 och suget från föreningen finns där.

Bättre tålamod

Martin Thyr känner sig trygg inför premiären, precis som han hoppats på har de flesta spelarna i truppen skrivit nya kontrakt på mellan ett och två år. Man tappar Daniel Wislander, Hannes Noren, Viktor Stenmalm och Johan Olausson (tränare i farmarlaget Baltic) men har samtidigt gjort klart med fyra nyförvärv: linjespelarna Samuel Enghardt (linjespelare) och Markus Källström (niometare) från Warta, samt Rasmus Rådberg (linjespelare) och Daniel Rhåsson (vänsterkant) från Sävehof. Med en så låg omsättning på spelare kan Martin Thyr och hans tränarkollegor fortsätta med det lagbygge som de startade för tre år sedan.

Under försäsongen har man slagit lag som Drott, Kroppskultur och Sörhaga, men förlorat mot bland andra Sävehof (b-lag) och Country.

– Vi har blandat och gett lite men resultaten i träningsmatcherna bryr jag mig inte om.

I matcherna har Baltichov fokuserat på olika teman. Det har framför allt handlat om att behärska två olika sorters försvarsspel, ett traditionellt 6–0- och ett offensivare 5–1-försvar, samt att ha större tålamod i anfallsspelet.

– I division 2 med många mindre duktiga handbollslag har vi kunnat passa bollen två gånger och sen kommit i hundraprocentiga lägen. Så kommer det inte att se ut i division 1 utan där måste vi jobba mer för att få lägena.

Chans på kval

Martin Thyr tror att Skånetrion Anderstorp, Vinslöv och Ankaret kommer att bli tuffa motståndare och serien innehåller även fem b-lag till lag i högre serier vars kvalitet kan skifta beroende på vilka spelare de kommer till start med.

– Vi har en tydlig målsättning att vi ska etablera oss i division 1 och jag vill och tror att vi kan nosa på en placering mellan tre och fem och då kan det bli kval till allsvenskan. Sen ska vi ha stolpe in med skador och sjukdomar också, men sånt hör till.