Foto: Daniel Elfvelin
Förlag som vuxit. Lerumsförlaget Idus hade förra året en omsättning på nästan tio miljoner kronor, men nu finns inga ambitioner att växa mer, enligt vd:n Ulrika Slottner.

Idus har vunnit mark

Allmänt

En specialbyggd ”rysk docka” utgör Lerumsförlaget Idus monter som under några dagar kommer att fyllas till bristningsgränsen av böcker, författare, illustratörer och besökare. Imorgon startar Bokmässan Göteborg – en viktig knutpunkt för företaget som vuxit till ett av Sveriges största barnboksförlag.

För en förläggare som ska medverka på bokmässan i Göteborg är sömnlösa nätter ofrånkomliga vid den här tiden på året. Men efter åtta, nio år med en monter på mässan, Ulrika Slottner har tappat räkningen, har hon och kollegorna på Idus förlag i alla fall samlat på sig erfarenheter. Det handlar till exempel om att inte ha små informationslappar i böckerna som ständigt kommer bort. Det handlar också om att påminna alla sina författare om att inte ta med väskor in i det redan trånga utrymmet och om att ha en smidig monter.

– Förra året byggde vi en monter med hjälp av en snickare och den är som en rysk docka där vi kan ställa grejerna i varandra och sen använder vi locket som golv. Det gäller att göra allt så enkelt som möjligt, säger Ulrika Slottner.

Till mässan, som pågår mellan torsdag och söndag, kommer över hundra av förlagets författare och illustratörer. Bland dem Lerumskrögaren Mattias Säfwenberg, som skrivit en bok om svenskt vin, är en av förlagets författare som gästar montern. En annan person som besökarna kan träffa är Ulrikas dotter Bella Slottner. Hon har inte skrivit någon bok men nyutkomna G som i Gina och gepard, av författaren Camilla Gunnarsson, bygger på hennes erfarenheter. 14-åriga Bella drabbades för några år sedan av hudsjukdomen vitiligo som ger henne vita fläckar på huden.

– Som tonårstjej är det jobbigt. Hon gick hela somrarna med långärmade tröjor men förra året bestämde hon sig för att bli en förebild för andra med sjukdomen och gick ut i sociala medier och hon har också varit med i Lilla Aktuellt.

Stor del av marknaden

Trots att Ulrika Slottner är översköljd av arbete ser hon fram emot mässan, där hon får chansen att träffa merparten av förlagets författare och illustratörer och kan prata med både samarbetspartners och kunder. En del försäljning sker på plats och en del i efterhand, då bland annat biblioteken lägger sina beställningar.

– Det är viktigt att synas och att träffa både våra nya och gamla författare.

Steg för steg har förlaget etablerat sig och med cirka 180 utgivna titlar förra året är man det femte största barnboksförlaget i Sverige.

– Det är jätteroligt, fantastiskt kul att vi har kommit så långt. Det gör att vi syns mer och att vi är att räkna med, vi har en betydande del av marknaden.

Under året har personalstyrkan ökat från fyra till sex personer, Ulrika Slottner inräknad. Man har även startat upp ytterligare ett förlag, Stellar, som kompletterar Idus och Visto. De tre grenarna av företaget har olika inriktningar. I övrigt riktas blicken mer mot utlandet, framför allt mot den spanska marknaden, och man har börjat jobba mer med ljud- och e-böcker.

Utvecklingen är ständigt pågående men några ambitioner att växa ytterligare finns inte. En större kostym innebär mer arbete och Ulrika Slottner är nöjd med den nuvarande nivån.

– Det är väldigt bra som det är nu.