• Foto: Daniel Elfvelin
    Prisas. Thomas Svensson tar emot pris och blommor av Toril Grastvedt, ordförande i Föreningen Sjövik.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Årets sjövikare. Thomas Svensson.

Årets sjövikare prisad

Sjövik

Han värnar om det gamla, men arbetar också för ortens utveckling i samtiden. Utmärkelsen Årets sjövikare 2019 går till Thomas Svensson, som uppmärksammades på lördagens torgfest.

– Jag vill tacka alla här, tack.

Ingen är nämnd och ingen är glömd i Thomas Svenssons rekordkorta tacktal. Årets sjövikare är visserligen en fåordig man som helst håller sig i bakgrunden, men hans insatser gör honom onekligen till en av bygdens frontfigurer. Frågan är om någon tidigare pristagare har visat upp ett sådant brett engagemang.

Genom sitt foto- och historieintresse har han bidragit med kunskap och bildmaterial via sin hemsida Ostad.se, Östad hembygdsförening och diverse studiecirklar. Och via nätverket #Sjövik 2020 har han bland annat varit en drivande kraft i arbetet med ortens migrationsboenden.

– Det känns underbart, men jag blev lite förvånad, säger Thomas Svensson om att få utmärkelsen.

Som sjunde generationens sjöviksbo har han ett stort lokalhistoriskt intresse och ”tjuvstartade” insamlingen av fotografier från det gamla bondesamhället redan innan hembygdsföreningen bildades 1987. Han har även bidragit med en hel del egna foton från orten, även om han är som mest flitig med kameran i en helt annan miljö.

– Fotointresset har jag haft hur länge som helst, ända sen jag fjällvandrade med mamma och pappa i Norge när jag var liten och jag har tagit många fjällfoton, säger Thomas Svensson.

Överhuvudtaget lockas han av naturupplevelser.

– Jag vaknar gärna i ett vindskydd, lyssnar på fågelsången och tar fiskespöet och går till någon sjö eller något sånt. Och jag vill ha med någon kompis, det är alltid roligare då. Även om jag är tystlåten tycker jag att det är viktigt med det sociala, säger Thomas Svensson.

Det föll sig därför naturligt att han gick med i #Sjövik 2020 när nätverket startade 2015. Han såg omedelbart potentialen i gruppen där en rad av ortens föreningar och aktörer samverkar.

– Tidigare har vi inte haft så mycket att säga till om i kommunen, men äntligen har vi en förening som ser till att saker händer, säger Thomas Svensson.

För tillfället arbetar han med en historisk vandring.

– Kommunen säger att vi ska sikta mot att ha den lilla rundan klar till första advent.