Bild från förundersökningsprotokollet.
Pengar. Orsaken till kidnappningen var en obetald skuld.

Åtal efter tortyr och kidnappning

Floda

Kidnappning. Tortyr. Och organiserad brottslighet. Det allvarliga brottet i Floda tidigare i år innehåller samtliga komponenter. Nu har åklagaren lämnat in åtalet mot de sju misstänkt inblandade personerna. Det har varit en svår utredning eftersom offren inte har velat medverka.

I fredags lämnade åklagaren in åtalet efter den misstänkta kidnappningen i Floda i februari i år. Enligt åtalet togs två män från Östergötland tillfånga och hölls sedan inspärrade i ett hus från fredag till söndag. Offren utsattes också för tortyrliknande misshandel med bland annat ett borrverktyg och en stekpanna.

Ingen av de nu misstänkta bor i Lerums kommun.

– Som vi har uppfattat det lurades de två männen till brottsplatsen för att diskutera en skuld som en av dem hade. På plats övermannade sedan flera personer männen, tejpade dem och höll dem i huset mot deras vilja. Syftet var att få tillbaka pengar som ett av offren var skyldig, svarar Daniel Larson, kammar­åklagare vid Göteborgs åklagarmammare.

Det andra offret ska inte ha något med skulden att göra utan var bara med som kompis.

Flydde

Efter att ha hållits tillfånga i nära två dygn lyckades offren ta sig loss på söndagen genom att övermanna den enda person som då var i huset för att vakta dem. De lyckades med detta trots att vakten hade kniv. Medtagna kunde de sedan larma 112.

Dessförinnan hade mannen som hade skulden fått ihop 150 000 kronor till männen som höll honom fången.

Vem var han skyldig pengar och varför?

– Vet inte säkert men vad vi förstår hade skulden överlåtits till gärningsmännen. Vi vet heller inte hur mycket han var skyldig, svarar Daniel Larson.

Svårighet

Utredningen har varit omfattande och svår eftersom offren inte har medverkat.

– Vi driver ärendet med hjälp av den omfattande bevisning som vi samlat in under utredningen som bekräftar vad vi anser har hänt i Floda, förklarar åklagaren.

Medverkade offren inledningsvis?

– Bara precis efter att de hade lyckats ta sig loss.

Han konstaterar:

– Det är beklagligt att brottsoffren inte vågar berätta under rättsprocessen. Jag har dock förståelse för att det är obehagligt att ange grovt kriminella med stort våldskapital. Mitt under utredningen sprängdes delar av ett hus tillhörande det ena brottsoffrets föräldrar och detta tolkar vi som ett sätt att tysta brottsoffren. Det inträffade är självklart utomordentligt allvarligt.

Är ni säkra på samband mellan kidnappningen och sprängningen?

– Nej, utredningen i det andra ärendet pågår. Men som vi ser det är den sannolika förklaringen att det finns en koppling mellan de båda händelserna. Offret med skulden är skriven i bostaden som sprängdes, och det är hans anhöriga som bor där. Det är uppenbart att den händelsen var riktad mot målsägaren i mitt ärende.

Enligt åklagaren finns det kopplingar mellan gärningsmännen och Bandidos mc.

– En del av brottspengarna har använts för att betala Bandidos lokal i Göteborg. Men det finns inte fog att påstå att Bandidos har fått uppdrag att driva in skulden, säger han.

Personerna som bor i Floda­huset är inte misstänkta för någon som helst delaktighet i brottet. De var inte hemma under helgen.

Det ryktas om ett pokerspel. Stämmer det?

– Offret kom under utredningens gång med en annan förklaring på vad som hade hänt, och då sa han att han hade varit i huset för att spela poker. Men vi tror inte på det. All kriminalteknisk bevisning och skadebilden stödjer helt och fullt det vi för fram i åtalet.

Tortyrliknande

Förutom människorov är brottsrubriceringarna i åtalet synnerligen grov misshandel genom tortyrliknande misshandel av det ena brottsoffret, samt grovt olaga tvång genom att gärningsmännen misstänks att med våld och hotelser tvingat det ena brottsoffret att låna ihop pengar för att betala gärningsmännen.

Åklagaren skriver att de två som åtalas för den grova misshandeln med uppsåt misshandlat ett av offren med ett flertal slag och sparkar, delvis med tillhygge och maskin­drivet verktyg.

Två personer har åtalats för penningtvättsbrott genom att hjälpa gärningsmännen att få tillgång till brottspengarna efter brottet.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

Alingsåspolisen

Det är polisens grupp för grova brott i Alingsås som har jobbat intensivt för att reda ut vad som hänt och vilka som varit inblandade. I ärendet har spanska myndigheter assisterat svensk polis och gripit två av dem som nu åtalas.

Rättegången hör till Alingsås tingsrätt men kommer att hållas i Göteborgs tingsrätt. Den inleds den 9 september och kommer att hålla på under fem eller sex dagar.

Varför hålls den i Göteborg?

– Jag vet inte men tror att det har att göra med att det finns koppling till grov organiserad brottslighet och att det är så många som fem häktade.

Blir det stängda dörrar?

– Nej det tror jag inte, säger åklagaren Daniel Larson.