• Foto: Lennart Sjöberg
    CIRKUS UNIK. Bjuder på en föreställning vars syfte är att ge barnen självkänsla och förmåga att kunna samarbeta.
  • VARITÉ VAGANT. Hanna Vagant bjuder på sin egna dockteater.

Barnfestivalen återvänder till Nääs

Nääs

På söndag blir det sjunde året som Barnfestivalen arrangeras på Nääs.
En festival som vänder sig till den yngre publiken och som bjuder på många roligheter och några nyheter.

– Vi har velat skapa en unik arena ända sedan starten för sju år sedan och numera är Barnfestivalen ett mycket etablerat evenemang, känt långt utanför kommungränsen, säger Lisa Nauclér, en av projektledarna.

– Jag tycker att Barnfestivalen har blivit lagom stort för området och för besökarna.

Från början var syftet att låta barn prova på och delta i positiva och hälsosamma kultur- och fritidsaktiviteter och festivalen har under alla år speglat ett brett spektrum som vänder sig till barnfamiljer, stora som små.

Nytt för i år är att festivalen hållbarhetscertificerats, vilket betyder att man har fokus på tre områden: miljö, ekonomi och social hållbarhet.

– Det här gör att vi valt att teckentolka scenprogrammet och infört en språkguide, så att besökare som är här på semester eller nyligen kommit till Sverige också ska känna sig välkomna till Barnfestivalen, förklarar Lisa Nauclér

Besökarna bjuds på en mängd olika aktiviteter. Många föreningar medverkar och bland annat bjuder Kulturskolan in till sin teaterföreställning Sally Säl, som spelats på förskolor runt om i regionen. Eleverna kommer också att bjuda in till allsång med temat Astrid Lindgren.

Cirkus Unik

Cirkus Unik kommer till Nääs och uppträder med den nya showen Dare2B, som har premiär, med bland annat luftakrobaterna Elin Lütke och Jailton Carneiro. Föreställningen handlar om att vara sig själv, att ge barnen självkänsla och förmåga att kunna samarbeta. Efter föreställningen ordnar cirkusen en workshop där den som vill bland annat får prova på att jonglera och gå på styltor.

Teater Fenix kommer för första gången till Nääs med sin fartfyllda clownföreställning. Föreställningen, Vilket väder, passar hela familjen. Det blir mycket musik, mycket rörelse men få ord.

Rackartygarna gör en eldfängd och fartfylld turné och uppvisningsshow och därefter minglar även de runt bland besökarna. Det blir turer med motorcyklar, studsamattor och akrobatik som blandas och det utlovas en cool show.

Den populära trion Varité Vagant kommer också på besök med ett kittlande uppträdande med dockteater, trollerikonster, jonglering och musik. De tre aktörerna börjar bli lite av veteraner i sammanhanget då de varit med många av de sju åren.

Kommunstyrelsens orförande Alexander Abenius (M) inviger årets festival vid Lekhusplanen.