Ingemar Brink Foto: Björn Dinau

Civilisationens sista utpost

KRÖNIKAN

Vill du uppleva civilisationens sista utpost? Campa! För här finner du fortfarande det basalt mänskliga. Bland tält, husbilar, husvagnar och improviserade campingfordon blomstrar det viktiga lilla livet. Familjer och vänner umgås lågmält. Barn hittar nya kompisar. Hundar hälsar medelst nosning. Oj, en så kall nos han har!

Lika tryggt som elsladden är inkopplad i vagn eller bil är vardagens stress bortkopplad. Vanliga bekymmer är långt borta. Kvar är lugna rutiner. Tid att umgås och att bara vara. Livspusslets bitar faller på plats om än bara för några dagar.

Det unga fulltatuerade paret från Köln med tält kopplat till bilen jollrar med sin bebis dagarna i ända. Glädje att skåda ostörd föräldralycka.
Holländska paret som efter ankomst snabbt ställer om sin transportbil från motorcykelgarage till boplats. Motorcyklarna görs klara för morgondagens tvåhjulsäventyr.

Den tyska änkan i plåtis på väg mot Narvik fördjupar sig i en deckare. När de på morgonen drar vidare intar hunden passagerarfåtöljen.

Allt är ändå inte perfekt. Jämställdheten gör halt vid receptionsbommen. Ett område där kvinnor slår skallen i glastaket gäller tömning av latrinkärl. Till förmiddagslivet hör män med små rullväsklika kärror på väg med kiss och bajs till tömningsstationen med dess tratt och spolslang. Män lägger i regel också beslag på uppdraget att gå dagens första yrvakna och daggstänkta runda med den fyrbenta vännen.

Hot tornar också upp sig mot den stilla idyllen. Kedjeföretag som köper upp familje­rörelser och bygger ut till skräniga nöjesplatser med spa och nöjesfält. Så passa på och njut innan kapital på jakt efter mesta möjliga avkastning helt slagit tänderna i ännu en bransch.

  • Ingemar Brink