Malin Levin Foto: Björn Dinau

En raggsocka för hjärtat

KRÖNIKAN

Sommaren 2019 börjar lida mot sitt slut och vardagen kryper sig allt närmare. Ord som att ”allt har ett slut” ekar i mitt huvud och idag när regnet öser ned kan man ändå förlika sig med att hösten är i antågande. Jag gillar de olika årstiderna även om jag faktiskt avskyr vissa saker som blir ofrånkomliga under de kalla vintermånaderna.

Något som kylan medför är den fasansfulla och för mig skräckinjagande uppgiften, nämligen att skrapa bil­rutorna på vintern. Finns det något värre? Det momentet innehåller flertalet para­metrar som gör mig på riktigt dåligt humör. Det är förmodligen alldeles för tidigt på morgonen, många grader kallare ute än vad som passar mig och sedan kräver det en fysisk aktivitet av mig. Jag har dessutom köpt en hög bil som gör att jag får hoppa sista biten för att nå mittendelen av framrutan, vilket kräver en kraft jag inte ens har där och då. För att orka och för att hantera detta skapar jag ibland en illusion om att jag skrapar en jättestor trisslott. Detta sker i direktsändning för att hålla bra tempo och inte slarva, allt för att lätta upp min bistra och kalla morgonstämning.

Men vi är inte riktigt där ännu hörni. Massor av härliga sommarminnen ligger nu i iPhonens bildmapp och kommer påminna oss om att värmen kommer tillbaka även nästa år om nu inte slutet av augusti bjuder på det.

Jag är också så tacksam över att få möjligheten att älska och att bli älskad tillbaka. Det är inte helt okomplicerat att våga älska, både att våga älska sig själv och andra. Att kunna öppna de dörrar som så länge varit stängda och bjuda in någon ny. Det krävs mod och ett samspel, att vi ger och får lika mycket tillbaka. Vi tillåter oss våga tillsammans.

Jag är medveten om att ifall jag skulle falla nu kommer jag förmodligen inte landa på fötterna och det är väldigt otäckt. Men sanningen är den att kärlek händer när det händer, och när det väl sker så kan ­ingen­ rädsla i världen klara att nonchalera det. Känslan av glädje vinner över känslan av oro och det bästa är att jag hittat en person som gör mig alldeles varm inombords. Även de kyligaste av dagar, blir lite som en raggsocka för hjärtat.

  • Malin Levin