Fängelse efter misshandel av flickvän

Nyheter

En 36-årig man döms till nio månaders fängelse för kvinnofridskränkning. Han ska även betala 30 000 kronor till kvinnan han misshandlade.

Mannen och kvinnan var ihop och bodde tillsammans i Lerum när polisen kallades till bostaden några dagar innan jul 2018. Polisen fick uppfattningen att det inte var frågan om enstaka bråk utan ett mönster. Mannen greps och delgavs misstanke om grov kvinnofridskränkning.

Kvinnan har förklarat att hon den aktuella dagen låg i soffan och frågade mannen om kvinnor han hade kontakt med på sociala medier. Detta fick honom att slå henne med flera slag med öppen hand. Han drog också ner henne på golvet så att hon slog huvudet i tv-bänken och sparkade henne i magen. Kvinnan började blöda näsblod och knäckte en nagel.

Torkade upp blod

Mannen torkade därefter upp blodet på golvet och när han såg att kvinnan blödde hämtade han en handduk för att torka henne och bad om ursäkt.

Hon gick ut på balkongen men han försökte dra in henne men hon vägrade. Då sa han att han skulle kasta ner henne från balkongen. Därefter gick han hemifrån.

Hon fotograferade skadorna och gick till bilen. Han stoppade henne med sin bil, bankade på rutan och sade att han skulle skjuta henne. Hon vågade inte ringa polisen. Därefter åkte hon hem till en kompis, och de gick till vårdcentralen för att få skadorna dokumenterade men vågade vid det tillfället inte tala om vad som hade hänt.

Det var ett av flera tillfällen som den här typen av bråk förekom i relationen.

Mannen har också skickat sms trots att han har besöksförbud.

Enligt honom förstod han inte hur besöksförbudet fungerade, han trodde att det var okej att ha kontakt via sms. Han säger också att misshandel och hot inte gått till på det sätt som kvinnan har berättat.

Flera har vittnat

Det är flera som har vittnat och deras berättelser ger stöd till kvinnans uppgifter. Hon har också fotografierna av skador och blod som stödjer hennes version av vad som hänt.

Rätten konstaterar att sammantaget ska kvinnans uppgifter läggas till grund för bedömningen av vad som har skett. Under förhandlingen har det framkommit att kvinnan har förändrats under aktuell period, blivit mer tillbakadragen och till och från ledsen. I domen står det att gärningarna ska var och en anses utgöra ett led i en upprepad kränkning av kvinnans integritet. ”Gärningarna var också sådana att de kunde förväntas allvarligt skada hennes självkänsla. De ska därför bedömas som grov kvinnofridskränkning.”

I yttrande har frivården angett att det kan finnas risk att mannen gör sig skyldig till liknande kriminalitet och att det därför finns behov av övervakning.

Mannen har framfört att han är villig att göra samhällstjänst och att han blir av med sitt arbete om han blir frihetsberövad.

Enligt tingsrätten är grov kvinnofridskränkning ett brott av en sådan art att det ska till mycket speciella skäl att välja en annan påföljd än fängelse. Några sådana skäl har inte framkommit i målet.

Det var inte första gången mannen stod inför rätta för den här typen av brott. 2015 dömdes han för misshandel till villkorlig dom med samhällstjänst.