Fängelsestraff efter våldtäkt

Kommunen

Den snart 60-åriga mannen från kommunen döms för att ha våldtagit en ung tjej och sexuellt ofredat en annan kvinna. Nu ska han avtjäna två år och sex månader i fängelse.

Mannen ska också betala skadestånd på 115 000 kronor till den unga tjejen han utsatte för våldtäkt och 5 000 kronor till kvinnan han utsatte för sexuellt ofredande.

Det var i somras när tjejen var på besök hos sin kompis, som är mannens son, som våldtäkten inträffade. Mannen var uppenbart påverkad av alkohol när han tvingade sig på henne genom att utföra en sexuell handling med våld.

På besök

Han döms även för att ha sexuellt ofredat en annan kvinna. Hon har berättat att hon och hennes pojkvän var på besök hos 60-åringen när pojkvännen gick ut en stund. Under tiden hon och mannen var ensamma i lägenheten var han inte otrevlig men han höll fast henne i en kram och ville pussas, trots att hon försökte ta sig därifrån.

Mannen nekar till båda händelserna.

Vittnade

Den unga tjejens pojkvän och nära kompis vittnade om hur hon förändrades efter händelsen och vad hon berättade för dem om det som hänt.

Sonen har också vittnat om att han såg pappan ge kompisen en kram och att han hörde honom säga att den unga tjejen var en vacker kvinna. Sonen såg att pappan hade armen om henne och hörde henne be honom sluta. Han var dock i ett annat rum när mannen tvingade sig på kompisen.

Enligt rätten har båda kvinnorna berättat om vad de har varit med om på ett trovärdigt sätt. Tingsrätten konstaterar också att den yngre tjejens uppgifter stöds av vad flera personer berättat även om det inte var någon annan som var med vid tillfället övergreppet hände.

Är ung

Mannen döms för våldtäkt och sexuellt ofredande. När straffet ska bestämmas tar tingsrätten hänsyn till att offret var så ung när det hände och att mannen använt visst våld mot henne. Påföljden bestäms till fängelse i två år och sex månader samt skadestånd.