• Foto: Per Wiklund
  • Foto: Per Wiklund

Finnkampen var först ut i arenan

Innebandy

Frågan är om det var spelarna eller arrangörerna som hade högst puls när landskampen mellan Sveriges och Finlands U19-landslag avgjordes. Men med ett gediget arbete av många personer kunde man ro i land det första stora evenemanget i Lerums Arena i hamn.

En vecka före den officiella invigningen spelade de båda U19-landslagen match som en del av innebandyns Finnkamp i fredags. Sverige vann med 10–3, men resultatet i matchen var inte det viktiga för arrangörerna som ville visa att kommunens nybyggda arena är ett bra val att förlägga stora evenemang.

Steg ett var att locka publik och 704 personer fyllde sittplatserna samt den största delen av ståplatsläktarna.

– Markus Puskala, Sveriges förbundskapten, sa att han aldrig varit med om ett så stort tryck i en träningsmatch för U19-landslag, säger Mats Lomander, som drivit arenafrågan för FBC Lerum och som är ordförande i Västsvenska Innebandyförbundet.

Milstolpe

Han tror att publiken upplevde landskampen som ett fantastiskt arrangemang och är själv nöjd med kvällen som utöver matchen innehöll allt från en lasershow till radiosändning och rundvandring med politiker.

– Det var fantastiskt kul och för mig var det en milstolpe utan dess like, säger Mats Lomander.

Priset att betala var förberedelser med stort stress­påslag.

– Man får tänka på att vi bara ”bott i huset” i fyra dagar när vi genomförde det här.

En rad obehagliga överraskningar upp längs vägen. Till exempel upptäckte man att strömmen inte var inkopplad när man tog bort luckan på golvet där sekretariatet skulle kopplas in, och man var tvungna att inleda ett detektivliknande arbete för att hitta att alla ljusknappar för att kunna mörklägga hela arenan inför lasershowen.

Heroisk insats

Mats Lomander uppskattar att det var ett 60-70-tal personer som arbetade ideellt för att genomföra arrangemanget.

– 40-45 ungdomar från innebandygymnasiet gjorde en heroisk insats när de lade ut ett speciellt golv och vaktmästarna var jagade som skållade råttor, de gjorde ett jättebra jobb.

Idrottsligt gladdes Mats Lomander också åt att de två lovande FBC Lerumspelarna Joel Ekström och Oscar Johansson, som slog igenom i allsvenskan förra säsongen, fick chansen att träna med det svenska laget.

Under de tiotalet år som arenan diskuterats har Mats Lomander varit en av de flitigaste debattörerna. Han har inte varit rädd för att lufta sina åsikter, både positiva och negativa. Med första arrangemanget avklarat anser han att det är en arena som håller måttet. FBC Lerums problem kommer om man lyckas med sitt mål och når högsta ligan, där det finns krav på läktare för 1 000 personer.

– Då får vi spela någon annanstans, men den dagen den sorgen.