Fotograf: Peter Lloyd
Sångensemblen Amanda är först ut i Kammarmusik i Lerums nya program.

Höstpremiär för Kammarmusik i Lerum

Lerum

På söndag är det höstpremiär för Kammarmusik i Lerum. Först ut är Sångensemblen Amanda. Därefter följer ytterligare sex konserter i Equmeniakyrkan i Lerum eller på Dergårdsteatern

Först ut är alltså Sångensemblen Amanda, som inte jobbar som en traditionell kör, inte som en orkester, inte som en dansgrupp och inte som ett teatersällskap. Däremot kan man säga att gruppen rör sig friskt mellan alla dessa uttrycksformer. Repertoaren består av rock- och poplåtar, folkmusik, klassisk konstmusik, visor och slagdängor.

Ensemblen bildades 1981 och består av personer med vitt skilda yrken. Under många år har Amanda lyckats med konststycket att hålla ihop och framförallt fortsätta utvecklas. Konserten arrangeras i samarbete med Musik i Lerum och Kultur- och biblioteksenheten och framförs på Dergårdsteatern.

Nästa konsert blir den 27 oktober i Equmeniakyrkan i Lerum. Då är det Asuka Nakamura på piano, Sebastian Stevensson, fagott, Emmanuel Laville, oboe som kommer på besök.

Inom musikerkretsar är man mer och mer bekymrad över att allt färre ungdomar börjar spela blåsinstrument. Vid den här konserten presenteras två utövare av de mest hotade instrumenten, fagott och oboe.

Sebastian Stevensson är solofagottist i Danmarks Radios Symfoniorkester och oboisten Emmanuel Laville har samma position i Sveriges Radios Symfoniorkester. Båda mycket goda ambassadörer för sina instrument.

Emmanuel är född i Frankrike. Efter studier i Bordeaux och Paris fick han anställning vid Royal Scottish National Orchestra 2008 innan han flyttade till Stockholm.

Pianisten Asuka Nakamura började spela piano vid tre års ålder i Nagoya, Japan. I Sverige har hon bland annat studerat för Staffan Scheja. Efter avslutade studier belönades hon med jetongmedalj, något som bara ett fåtal får.