Hur är det möjligt?

Debatt

Vid en promenad förbi en stor eltankande bil vid en elstation på Floda torg förvånades jag över att den stod kvar och tankade el efter en och en halv timme. Min nyfikenhet växte kring – vem betalar för eltankningen? Efter kontakt med Lerums kommun framkommer att tankning av elbilar är gratis för elbilägaren. Lerums kommuninnevånare betalar. En eltankning kan kosta 60 kronor. Om tio bilar tankar gratis per dag blir det till en kostnad på 600 kronor för skattebetalarna i Lerums kommun.

Per månad blir kostnaden 18 000 kronor och per år 216 000 kronor. Dessutom är det inte säkert att elbilsägare är från Lerum kommun. Nä, vem som helst i hela Sverige kan tanka upp våra skattemedel gratis. Hur är det möjligt att vi skattebetalare ska stå för elbilsägarnas drivmedelskostnader? Om en bilägare oavsett bilmodell inte har råd att betala drivmedel till sin bil får man väl åka kollektivt. Å det är dessutom det mest miljövänliga alternativet. För synpunkter på vem som ska ta hand om alla elbilars batterier om några år är ju en helt annan diskussion.

En skattebetalande pensionär