Jämnare derby – men Goik vann igen

Allmänt

FOTBOLL: Lerums IS hade gjort läxan sedan vårens möte. I lördags fick Stenkullen Goik inte en lika enkel resa mot tre poäng, men till sist blev slutresultatet ändå detsamma som senast. Den tidigare LIS-forwarden Tobias Hansson blev matchhjälte med två mål när även säsongens andra derby slutade 0–3.

En stor publik fyllde läktaren och hela den ena långsidan när lördagens derby spelades i sensommarvärme på Aspevallen. Till skillnad från mötet i maj när Stenkullen snabbt gick ifrån i målprotokollet stod matchen och vägde under den första halvleken.

– Förra gången gick de på knock med sin höga press, men idag var vi med från start och båda lagen skapade chanser, säger LIS-försvararen Tim Sannevi.

22 Lerumsspelare

Lerumsspelarna var bättre förberedda på anstormningen­ och kanske hade de den här gången även lite mindre respekt för sina forna klubbkompisar. Situationen är känd för den lokala fotbollspubliken. Under ett par år har en mängd spelare gått till Goik från LIS, som fyllt upp sin A-trupp med juniorer. I lördags hade samtliga av planens 22 startspelare en bakgrund i Lerum.

Trots de omvända styrkeförhållandena dröjde det till den 35:e minuten innan nollan späcktes. Jakob Kjellberg protester på knä framför domaren hjälpte inte när hans glidtackling i närkampen med Henrik Forsberg resulte­rade i en straffspark. Tobias Hansson gjorde inga misstag från elva meter och gav Sten­kullen ledningen med 0–1.

Hansson smaskade på

I början på andra halvlek utökade sedan samme målskytt ledningen med ett högklassigt avslut. Erik Lundströms inlägg seglade över en stor samling av spelare i straffområdet och nådde ­Tobias Hansson, som med ett stenhårt volleyskott tänjde ut nätmaskorna.

– Jag trodde inte att bollen­ skulle komma, men när
backen inte hoppade var det bara att smaska på, säger
Tobias Hansson.

När fick du senast in en sådan träff?

– Det vet jag inte, men det är sällsynt att det händer. Vanligtvis brukar jag inte göra några snygga mål.

Men många.

– Ja, i år har det blivit det, konstaterar Tobias Hansson, som nu leder seriens skytte­liga med 17 mål på 18 matcher.­

”Ingen ojämn match”

LIS skapade sedan ett par vassa reduceringschanser, men när utdelningen inte kom kunde Stenkullen enkelt kontrollera avslut­ningen­ av matchen och göra ytterligare ett mål. Om tvåan var en verklig delikatess kan trean sorteras under kategorin ”alla mål räknas”. Med sex minuter kvar av ordinarie matchtid damp återigen ett inlägg ner i LIS straffområde, men istället för en ny, ren volleyträff såg det ut som att Rickard Hagström snubblade in bollen bakom till synes förstenade försvarare.

I en match som spelmässigt inte kom upp i någon hög nivå vann formstarka Stenkullen för tredje matchen i rad med segersiffrorna 3–0.

– Det var absolut ingen ojämn match, men på det stora hela hittade vi ytorna bättre, tycker Tobias Hansson.

Dessutom finns en tyngd och rutin i Stenkullen som LIS saknar.

Svårt med målskyttet

Tim Sannevi ser ett mönster under säsongen.

– Vi skapar målchanser men får inte in bollen. Men målet är att ligga kvar i samma serie och bygga vidare, vi är ett ungt lag och gnuggar på, säger han.

Lerum ligger i mitten av tabellen och bör inte
hamna­ i någon bottenstrid. För Stenkullen väntar däremot några spännande sista omgångar. I och med segern behåller man förstaplatsen i serien, som man leder på bättre målskillnad än tvåan Semberija och en poäng ­före­ trean Kortedala. Tobias­
Hansson ser möjligheten att stå som slutsegrare men varnar framför allt för två kommande motståndare.

– I nästa match möter vi Guldheden som jag tycker är svåra att möta och i sista matchen har vi Lunden som vi föll mot senast.