Foto: Ann-Charlotte Edgar
SOCIAL, MEN GILLAR ENSAMHETEN. Jürgen Asp säger att han tror att han uppfattas som social och att han är en nyfiken person, men att han också har ett stort behov av att vara ensam.

Jürgen är en mångsidig konstnär

Stenkullen

Som få konstnärer lever Jürgen Asp på sitt konstnärskap. Vid sidan av konsten har han dock ett stort naturintresse. Han tycker om att vandra i fjällen, cykla och vara ute i sin segelbåt Nanuk. Han är också skeppare, och hyrs in för att segla turister runt Västkusten och ute på havet under somrarna.

Fram till nyligen bodde Jürgen Asp i krokarna av Stenungsund, där han hade både sin bostad och ateljé. Ateljén vid havet har han bytt mot ateljén på Konstfabriken i Hedefors och ombord på segel­båten Nanuk på Ringön.

– Lerums kommun är väldigt trevlig, konstaterar han och tillägger.

– Jag tycker om att cykla, och har precis inhandlat en karta, så jag har redan hunnit cykla runt en del. Här finns väldigt mycket att upptäcka och fina vägar att utforska.

Det stora intresset vid sidan av konsten är dock segling. Han äger en liten båt som är åtta gånger tre meter och beskriver den som skön både att segla och bo i.

– Jag kan segla dit jag vill med den båten och hittar lätt in i olika hamnar. Jag tycker om att ge mig iväg sent på året, bara isen inte lagt sig.

Men han seglar inte bara sin egen båt utan blir också inhyrd som skeppare på charter­båtar, där han tar hand om människor som vill ut på havet, men som själva inte kan segla. Här handlar det om stora båtar, som är så djupa att de inte alltid kan seglas inomskärs.

”Sju oerfarna tyskar”

– Jag ansvarar för båten och ser till att gästerna har det bra. Nyligen var jag ute med sju oerfarna tyskar och det var roligt att segla med dem, även om de gjorde det mesta fel.

Jürgen tycker om att resa, men konstaterar att det handlar både om tid och pengar. Ett sätt att göra det billi­gare­ är att ta långfärdscykeln, packa med campingtältet och spritköket.

– Jag har cyklat en del i Alperna och runt om i Europa, eftersom jag tycker om att möta kulturer, människor och landskap från cykelsadeln.

Måleriet tar en stor del av Jürgens liv, även om han är noga med att skilja på fritid och arbete. Han målar inte på helger och han tar inte alltid med sig jobbet ut på havet, om han inte är ensam ombord.

”Ingen lek”

– Det är ingen lek att vara konstnär på heltid och det måste ju gå runt. Det krävs en del socialt engagemang, men det kan samtidigt vara väldigt roligt.

– För mig är det viktigt att gå utanför bekvämlighets­zonen, både i mitt måleri och i livet.

Jürgen har alltid tecknat och säger att han tycker om att uttrycka sig på ett konstnärligt sätt, både i bild och text. Redan som 17-åring gick han på konstskolan i Stockholm och i Göteborg och fick några år senare chansen att livnära sig på konst och bilder. Hans konst har förändrats med tiden och under en lång period var det akvarell­målning som gällde. Just nu målar han i akryl, med en kombination av akryl och akvarell.

– Jag blir glad av att måla i akryl och njuter av färgen, duken och penseln. Det är en helt ny värld som öppnat sig.

– Just nu är mitt projekt att måla blommor och det kommer jag nog att hålla på med ett tag.

Västkustmotiv

Annars är det Västkusten som varit Jürgens främsta motiv. Många tavlor med växter, stenar och vatten har det blivit.

– Jag provar ständigt min konst och mina bilder. Mitt arbete måste beröra mig och få mig att leva.

– Jag avtecknar livets med tillförsikt och stor glädje. I akvarell, akryl och blyerst, i både stora som små format och det vita pappret och ­duken utmanar mig.

Ann-Charlotte Edgar
ann-charlotte@lerumstidning.com
0302-510 62