Arkivfoto: Per Anger

Lerum stiger på näringslivsrankning

Lerums kommun

Lerums kommun stiger 30 placeringar i Svenskt näringslivs årliga rankning över företagsklimatet.
– Vi är väldigt glada att vi klättrar, säger Åsa Qvist Ek, näringslivschef i Lerums kommun.

Under tisdagen presenterade Svenskt näringsliv sin årliga rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Och resultatet är glädjande för Lerums räkning. Sedan bottennoteringen 2016, då kommunen hamnade på plats 183, fortsätter Lerum att klättra, och i årets rankning tar kommunen 30 steg uppåt till plats 114.

– Vi är väldigt glada över att vi klättrar, säger Åsa Qvist Ek, näringslivschef i Lerums kommun.

Resultatet i rankningen består till två tredjedelar av enkätsvar från företagare. En tredjedel utgörs av statistiska faktorer från SCB och UC. Redan i våras offentliggjordes enkätdelen, och visade då att Lerums kommun för tredje året i rad förbättrade sitt resultat.

I maj anordnade Näringslivsrådet i Lerums kommun en workshop för politiker, tjänstepersoner och företagare. Då bildades arbetsgrupp som nu håller på att ta fram en handlingsplan för hur företagsklimatet i kommunen ska stärkas ytterligare.

– Lerum har de senaste åren prioriterat upp arbetet med det lokala företagsklimatet, exempelvis med ny näringslivsenhet och ett näringslivsråd för ökad dialog med företagen. Vi ser nu att det ger resultat. Jag hoppas att det sporrar till ytterligare satsningar inom området, säger Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Men även om kommunen klättrar ligger man långt från 2008 års topplacering, då Lerum rankades som nummer 42 i landet.

– Förbättringen i Lerum handlar främst om att företagen upplever en attitydförändring hos kommunens politiker och tjänstemän, samt att vi ser fler entreprenader och ett ökat nyföretagande. Vill man förbättra resultatet ytterligare i Lerum bör man satsa på bättre service mot företagen och införa en smidig hantering av tillsyn och tillstånd, säger Rudolf Antoni.

Lerums politiker har målsättningen att kommunen ska vara bäst i landet när det gäller företagsklimat, så det finns mycket kvar att göra. Även om Lerum klättrar 30 placeringar är man på kommunen inte nöjd, förklarar Åsa Qvist Ek.

– Nej, men det är en väldigt bra början. Det ger kraft och energi åt alla som jobbar med de här frågorna att se att det går uppåt och att det är en positiv utveckling, säger hon.

Högsta placering i Göteborgsregionen får Partille som hamnar på plats sju. Även Härryda kommun och Öckerö ligger bland landets bästa med en tionde- respektive trettondeplats. Etta på rankingen kommer i år Solna, för elfte året i rad.