Foto: POLISEN Så här ser de misstänkt farliga benzostavarna ut.

Misstänkta tabletter analyseras

REGIONEN

De tabletter som polisen gått ut och varnat för efter överdoser tros vara insmugglade i landet – eller köpta på nätet. Tack vare hjälp från allmänheten har tabletterna kunnat skickas på analys.

Tabletterna, som gått under benämningen benzostavar, har på senaste tiden orsakat flera överdoser – främst i Vårgårda men även i Herrljunga.

Polisen har inte fått in några fler rapporter om överdoser de senaste dagarna. Däremot har tips och även tabletter lämnats in, som har skickats till Nationellt foreniskt centrum (NFC) för analys.

Enligt Robert Möörk, kommunpolis i Herrljunga och Vårgårda, är det inte helt klarlagt, men ändå troligt, att det handlar om de tabletter som har orsakat överdoser.

– Ett förhandsbesked av analysen visar att dem innehåller substansen flualprozalam, berättar Möörk. Vi väntar på ett nytt utlåtande från NFC, om tabletterna är farliga och i så fall på vilket sätt. Varningen att vara försiktig med de här tabletterna kvarstår.

Tabletterna som har skickats på analys är vita, cirka 15 x 4 millimeter stora, och med texten 249 inpräntat.

Efterom den substans som tabletterna innehåller inte skrivs ut i Sverige misstänker polisen att de är köpta på nätet eller insmugglade.

Polisen har gjort flera husrannsakningar i Vårgårda och Herrljunga den senaste veckan och då hittat narkotika, dock inte benzostavar. Två personer har också anhållits i Herrljunga misstänkta för narkotikabrott.

Robert Möörk uppmanar allmänheten att fortsätta höra av sig med tips:

– Polisen vet ofta vilka som säljer men för att vi ska kunna agera så är information från flera håll viktigt, särskilt om det handlar om anonyma tips.

  • Jenny Schagerlind