Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Nääs slott kan vara ett underverk

Nääs

Nääs slott kan vara ett av Västra Götalands sju underverk. Just nu pågår en omröstning som ska avgöra detta.

Under 49 veckor har Väst­arvet berättat om en utvald kulturmiljö från varje kommun i regionen. Från Lerums kommun har Nääs slott valts ut. Och just nu pågår omröstningen om vilka av alternativen som ska bli Västra Götalands sju underverk. Omröstningen, som sker på Västarvets facebooksida, startade i måndags och avslutas nu på torsdagmorgon, den 5 september.

Bäst bevarade

Syftet med projektet är att bidra till att skapa större kännedom om den lokala historien, att visa spännande platser och att inspirera till utflykter i närmiljö.

När Västarvet presenterar Nääs slott berättar de att Nääs är den bäst bevarade sena 1800-talsmiljön i Sverige.

Man förklarar visare att Nääs under 1600-talet blev ett säteri. Och att fastigheten från mitten av 1700-talet ägdes av Jacob von Utfall, superkargör vid Ostindiska Companiet. I början av 1800-talet köptes Nääs av köpmannen Peter Wilhelm Berg, som grundade det framgångsrika bomullsspinneriet i Tollered.

Stort område

Nääs är byggnadsminnesförklarat och parkområdet och skogen runt omkring är naturreservat. Områdetbestår av 1 500 hektar skog och mark, närmare 70 byggnader och läroanstalten.

Den siste private ägaren av Nääs blev köpmannen August Abrahamson, 1868–1898. Under hans tid grundades slöjdseminariet, där landets slöjdlärare fick utbildning från 1870-talet fram till omkring 1960. Skolan var den enda i sitt slag i landet och dessutom unik i ett globalt perspektiv under 1900-talets första decennier.

Man berättar också att August Abrahamsons systerdotter Sophie Elkan och vännen Selma Lagerlöf tillbringade tjugotvå somrar på Nääs. De hade en egen plats i parken där de satt och skrev och läste varandras texter.

Sedan Abrahamsons död 1898 ägs och förvaltas Nääs egendom av August Abrahamsons stiftelse, med staten som huvudman.

Västarvet konstaterar att kursverksamheten är i full gång även idag, med mängder av kurser inom slöjd, byggnadsvård, konsthantverk och folklig kultur. Kurserna anordnas i samarbete med Västarvet/Slöjd & Byggnadsvård inom Västra Götalandsregionen och Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum.