• Foto: Lars Fjelddahl
  • Foto: Lars Fjelddahl
  • Foto: Lars Fjelddahl
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Från vänster: Lars Engström, Ebbe Rahm, Torsten Beckman och Claes-Göran Rylander.
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Lars Fjelddahl

Proletärseglare firar 50 år

Segling

Seglingserfarenheterna var näst intill obefintliga och istället för i ett hav sjösattes de nybyggda optimistjollarna i en insjö. Förutsättningarna kunde ha varit bättre, men 50 år efter starten är Lerums Segelsällskap en aktad seglarklubb.

Det är en kraftig vind som fyller seglen och snabbt för optimistjollarna från Lessuddens brygga och ut på sjön. Under den här torsdagseftermiddagen råder det full aktivitet både på Aspen och på land, där klubbens yngsta seglare i Piratskolan samlats i en ring. Inne i klubbhuset sitter samtidigt Less ordförande Torsten Beckman tillsammans med klubbens veteraner Lars Engström och Claes-Göran Rylander och berättar om en stolt 50-åring.

Under 2019 firar Less på flera sätt och till helgen är det dags för både fest på lördag och en jubileumssegling på söndag. I samband med 40-årsfirandet kom viss kritik att jubileumsarrangörerna fokuserat för mycket på det gamla och den här gången vill man därför sätta rampljuset även på dagens aktiva. På lördagens fest är förhoppningen att man samlar både dinosaurierna, som Lars Engström kallar de äldre generationen, och mer nytillkomna medlemmar.

13 pappor och 13 söner

Om han räknar sig själv till dinosaurierna eller inte ska vi låta vara osagt, men han har varit en del av föreningen sedan han började seglarskolan 1972, tre år efter starten då 13 pappor tillsammans med 13 söner fick för sig att bygga optimistjollar. Båtarna byggdes i Dergårdens skola och sjösattes sedan på Aspens badplats. 1969 var det dock många som rynkade på näsan åt noviserna som startade en seglingsklubb i Aspen. För det första var den allmänna åsikten att segling bör ske på havet och för det andra saknades kunskap och tradition. Lars Engström tar sig själv och sin egen familj som exempel.

– Min pappa var tennisspelare och jag spelade också tennis men började segla när mamma tröttnade på att pappa klagade på min backhand och köpte en båt till mig, säger han med ett leende.

Men vad som saknades i erfarenhet vägdes upp av nyfikenhet och entusiasm.

– Det fanns en nybyggaranda och många entreprenörer, säger Lars Engström.

Tillsammans med Rådasjöns Segelsällskap, som bildats några år tidigare, utgjorde Less en motpol till de etablerade klubbarna på kusten.

– Vi var bönder och något av proletärseglare, säger Lars Engström.

Det dröjde inte länge innan verksamheten växte. Redan mellan första och andra året steg antalet medlemmar från 40 till nästan 200. Toppnoteringen är från 1976 då Less hade 871 medlemmar. Lars Engström minns hur man tog hela Aspenässkolan i anspråk för teorilektioner.

Och efter några år började insjöseglarna hävda sig bland eliten och vinna respekt av seglingsetablissemanget. Just Lars Engström tog Less första mästerskapsmedalj när han blev trea i optimist-SM 1976. Claes-Göran Rylanderhar varit flitig med att samla in klubbhistoria och bläddrar i en bunt A4-papper där tre hela sidor utgör en lista på medaljörer.

– Jag har skrivit ner alla medaljer från junior-SM och uppåt, och jag kan bli förvånad att det kommer fram nya duktiga seglare hela tiden, det mattas inte av, säger han.

Många medaljörer

Genom åren har Less till exempel fostrat VM-medaljörerna Stefan och Mattias Rahm och Henrik Wallin, samt OS-seglarna Karin Söderström och Anna Östling, som även är dubbel världsmästare i matchracing. Bland seglare som utmärkt sig på senare år finns även Carl-Fredrik Fock, som efter framgångsrika ungdomsår i Lerum tog EM-guld i 470 år 2017. I somras kom den senaste stora framgången när 29er-seglaren Martina Carlsson tog Sveriges första junior-VM-medalj på sex år tillsammans med Amanda Ljunggren från Marstrand. Totalt har Less tagit 78 individuella medaljer på nationella och internationella mästerskap och 41 medaljer i lagsammanhang.

Trion lyfter fram en rad faktorer som gjort klubben framgångsrik:

• Vindarna på Aspen. De höga bergen som omger sjön gör att vindarna vrider sig mycket och seglarna lär sig därför att snabbt läsa av vindar.

• Många förebilder. Med både klubbkompisar och tränare som seglat på hög nivå ses de internationella tävlingarna inte som ouppnåeliga mål.

• Tävlingar avdramatiseras. Även de yngsta seglarna får tidigt känna på att tävla utanför klubben.

• Breddsatsningen. Med många aktiva är chansen större att få fram elitseglare.

– Det är farligt att bli för smal och bara ha en spets. En förutsättning för att bli en elitklubb är att man också har en bredd. Har man så många seglare som vi haft får man också fram några riktgt bra, säger Torsten Beckman.

Idag har klubben dock ett viktigt rekryteringsarbete framför sig. Medlemsantalet har gått i vågor genom åren och idag är man 329 medlemmar. Ett bredare utbud av seglingsklasser är en positiv trend som man vill bygga vidare på. Till exempel seglar Torsten Beckmans dotter Tera och på kort tid har fler intresserat sig för tvåmansjollen Feva.

– Segling är en individualistisk sport och det är ett bra komplement med tvåmansjollar där man måste samarbeta, säger Torsten Beckman.

En nyckel är också att skapa en atmosfär där både seglarna och deras familjer trivs och under jubileumsåret har klubben arbetat för att öka standarden och göra Lessudden till en attraktivare plats. Bland annat har man försett optimistjollarna med 20 nya segel, byggt ut med ytterligare en brygga, lagt konstgräs på bryggorna och dränerat. Med hjälp av bidrag från kommunen kommer man också att sätta upp belysning under hösten. Att klubben firar 50 år ska inte gå omärkt förbi.

– Vi vill ha ett bra avslut på den här epoken och en bra start på nästa, säger Torsten Beckman.