Smygfilmade och lade ut sexfilmer på Snapchat

Kommunen

20-åringen filmade när han hade sex med två tjejer, sedan lade han ut filmerna till allmän beskådan på Snapchat. Nu har mannen dömts för grovt förtal och kränkande fotografering.

En man i 20-årsåldern från Partille döms för att ha utsatt två tjejer, varav en kommer från Lerums kommun, för grovt förtal och kränkande fotografering. Alingsås tingsrätt bestämmer påföljden till skyddstillsyn samt att genomgå ett behandlingsprogram med inriktning relation och samlevnad. Mannen ska också betala 26 500 respektive 31 500 till tjejerna.

Erkände

20-åringen har erkänt att han har lagt upp filmerna, men han nekar till att ha filmat en av tjejerna utan att hon har vetat om det.

Det var efter att han blev osams med en av tjejerna som han lade ut filmerna som visade honom själv och tjejerna när de hade sex.

Osams

Den första publiceringen skedde efter att han hade blivit osams med tjejen, och utläggningen gjordes via geostory, vilket innebär att alla inom ett visst område som använder snapchat kunde se videon. Tjejen fick reda på publiceringen av en kompis, som hade sett filmen och kände igen henne.

När det gäller publicering av film med den andra tjejen har mannen även dömts för kränkande fotografering. Han har sagt att hon samtyckte till inspelningen av filmen, med enligt henne och tingsrätten gjorde hon inte det. Rätten konstaterar att 20-åringen i vart fall vid två tillfällen har lagt ut filmer på snapchat där han har sex med tjejen.

Rätten anser att filmerna publicerats på ett sådant sätt att de pekar ut tjejerna som klandervärda i sitt levnadssätt och för att utsätta dem för andras missaktning. Man konstaterar vidare att publiceringen, som varit kränkande och av grov sexuell karaktär, har spridits och gjorts tillgänglig för en större okänd krets av personer.

Missbruk

När straffet skulle bestämmas tog tingsrätten i beaktan att mannen var i tonåren när gärningarna begicks samt att han inte förekommer i belastningsregistret i någon mån som har betydelse för påföljdsvalet. I förhör har han uppgett att han har problem med missbruk och rätten konstaterar att det finns risk för återfall i brottslighet men att skyddstillsyn och att delta i relation- och samlevnadsprogram minskar risken.