• VINNARE. Guldmedaljen gick till Team Kamado Sumo bestående av Mikael Karlsson och Hugo Nedstedt gjorde vinnarburgaren.
  • Nöjda. Arrangörerna Sanna Eriksson och Johan Kullberg på Mugwort's BBQ Shack var nöjda med arrangemanget.
  • JURYARBETE. De två jurygrupperna fick prova runt 10 hamburgare vardera. Smak, konsistens och utseende var något av det som bedömdes.
  • Generationer. Partillebon Lennart Svensson, South Sweden BBQ, hade med sig sonen Danny, nio år.
  • Jureskog. Stjärnkocken Johan Jureskog var på plats för att bedöma hamburgare.
  • RÖKIGT. Grilloset låg tungt över Bagges torg på söndagen.
  • HEMMAPLAN. Jesper Ståhl, Martina Boström och Linda Kroon från Hilma och Evert i Lerum var med och tävlade.
  • LOK. Det spektatulära grill-loket från Stationshuset i Lerum var på plats.
  • MAJS. Det var inte bara kött som hamnade på grillen.
  • VÄNTAN. Laget Nymburger från Helsingborg tog det lugnt i väntan på prisutdelningen.
  • RÅMATERIAL. Färs med rätt blandning av styckningsdetaljer och rätt fettmängd är A och O.
  • RÄKNING. Lars Forsblad från Svenska grillfrämjandet sammanställde poängen.
  • GÖTEBORG. Kan man gissa var laget kommer ifrån?
  • STEKNING. Hamburgare på gång.

Sveriges bästa hamburgare korades i Lerum

Lerum

Grilloset låg tungt över Bagges torg i Lerum i söndags när SM i hamburgare avgjordes. Vann det hela gjorde Team Kamado Sumo.

Totalt var det ett 20-tal lag, såväl proffs som amatörer, som kom till start när SM i hamburgare avgjorde i Lerum. Tävlingen var den första i sitt slag sedan 2014, och bakom arrangemanget stod Johan Kullberg och Sanna Eriksson på Mugwort’s BBQ Shack i Gråbo.

Det var nötkött som gällde, men utöver det hade lagen fria händer att komponera sina burgare. Juryn bedömde sedan burgarna och satte poäng efter smak, textur, utseende och kreativitet, där de två förstnämnda kategorierna vägde tyngst. Resultatet sammanställdes sedan av Svenska Grillfrämjandets representant på plats, Lars Forsblad.

Nöjda arrangörer

Arrangörerna Johan Kullberg och Sanna Eriksson var nöjda med dagen, och har redan gått ut med att de kommer att ordna ett nytt SM i hamburgare den 6 september nästa år. Var det blir är dock ännu oklart.

– Arrangörsmässigt blev det väldigt bra. Vi har haft ganska mycket besökare, minst 1 000 personer men gissningsvis fler, säger Johan Kullberg.

Spridda skurar

I juryn deltog bland annat stjärnkocken Johan Jureskog, som beskrev bidragen som ”spridda skurar.

– Några sticker ut och där märks det att de faktiskt har provlagat burgarna. Men en var faktiskt oätlig.

Köttet och brödet är de viktigaste komponenterna i en burgare, menar Johan Jureskog. Men en bra balans av sälta, hetta och syra är också viktigt.

– Mat utan syra är dött, tycker jag.

Lokala lag

Flera lokala lag deltog i tävlingen. Bland annat gänget bakom restaurang Stationshuset, ett lag från Hilma och Evert i Solkatten samt Viktor Ivarsson och Oskar Gullbrandsen. De sistnämnda två lyckades dessutom ro hem ”folkets pris” Peoples choice, och fick ta med sig en stor grill hem.

Från grannkommunen Partille kom Lennart Svensson, South Sweden BBQ. Med sig hade han nioårige sonen Danny. Lennart är en rutinerad grillare, och har tävlat i flera år. Han har bland annat utsetts till svensk mästare i kyckling och har kommit femma i EM.

– Det är skoj att tävla och att träffa alla gamla kompisar, det är bra att hålla igång och att träna och få testa olika smaker. Men det är klart att man vill vinna.