Foto: Mattias Jansson, Lerums kommun

Trädgården i fokus på nytt evenemang

Lerum

En mängd utställare och föreläsare gästar Lerum på söndag när Växtrum och Trädgårdsresan bjuder in till perennfest.

Just nu pågår den Stora planteringsveckan med evenemang på olika platser i landet. I Lerum bjuder man på söndag in till perennfest.

– Det blir en trädgårdsfest där vi avrundar den årliga Stora planteringsveckan, säger Sylvia Dahlén, projektledare för Växtrum som tillsammans med Trädgårdsresan arrangerar perennfesten.

15-tal utställare

Evenemanget hålls i Aluddeparken i Lerum och på plats kommer ett 15-tal utställare att finnas för att visa upp sig och sin verksamhet. Från kommunen kommer till exempel Stora Lundby trädgårdsförening, Lerums biodlarförening samt Alis frukt och grönt.

Det blir även en rad matnyttiga föredrag, bland annat av Karin Hvit från Hvits trädgård och Anna Larsson, Västergården trädgård.

Det bjuds även på underhållning i form av världsmusik framför av duon Bäckafall som består av Hampus Grönberg, gitarr, och Samuel Lundh, nyckelharpa.

– Vi samlar många små guldkorn, både från vår egen kommun men även från kranskommunerna och övriga Västra Götaland. Vill man hitta fina perenner är det hit man ska komma, men man kan även komma för inspiration, tips och råd. Det kommer att finns otroligt många kunniga människor här, säger Sylvia Dahlén.

Hållbart odlande

Syftet med dagen är bland annat att inspirera besökarna till att få upp ögonen för att trädgårdsåret börjar redan på hösten. Sylvia Dahlén framhåller också att perennfesten handlar om hållbart odlade, och ser perenner som ett exempel på det, både ur ekologisk och ekonomisk aspekt.

– Om man ser trädgården som en måltid är hösten efterrätten. Då går många växter ner i vila och kräver inte så mycket vatten eller omsorg. Det är väldigt roligt att plantera på våren, men rent krasst är hösten den bästa tiden för att plantera buskar, träd och alla perenner, säger Sylvia Dahlén.