• Foto: Henrik Skarstedt
    PAPPAHUMOR. Tomas Berner, egenföretagare inom mediebranschen, bokdebuterar nu med Pappavitsar 1.0.

Vill sprida glädje med pappavitsar

Alingsås

Nu har alingsåsaren Tomas Berner låtit vitsarna från Instagramsuccén Pappavitsar hamna på papper. Med boken Pappavitsar 1.0 hoppas han sprida glädje, även utanför nätet.

Den färska boken Pappavitsar 1.0 innehåller 2018 års mest omtyckta vitsar från Instagramkontot med namnet Pappavitsar.

– Idén om en bok har jag haft ganska länge. När jag väl bad om en första offert gick det snabbt. Boken var tryckt efter en månad, berättar Tomas Berner, som redan sålt fler böcker än han räknat med.

– Jag är otroligt nöjd med det jag sålt hittills. Utöver i min egen webshop finns den också hos Hälsostudion. Glädje och skratt är ju friskvård!

Hans kärlek till pappavitsar, något av ett slanguttryck för ordvitsar, har funnits med livet igenom. Boken är dedikerad till Tomas egen pappa, som han tackar för alla medryckande skratt.

– Jag tycker det är en fin form av humor, som också är lite utbildande.

För sex år sedan startade Tomas Facebooksidan gillas.nu, bestående av roliga bilder och filmklipp. Sidan blev snabbt populär och har i dag 25 000 följare. För knappt två år sedan startade Tomas Instagramkontot Pappavitsar, som precis som med gillas.nu handlade om att sprida glädje.

– Jag har alltid drömt om att få sprida glädje. Jag tror många är lite trötta på alla de tråkigheter som delas på sociala medier. Mitt bidrag är en motpol till det, säger Tomas.

Instagramkontot Pappavistar har idag närmare 35 000 följare, och Tomas förhoppning är att ännu fler ska ta del av hans humor i och med boksläppet.

– Sen har jag lagt ner mycket krut på bokens layout. Jag tycker den är snygg som inredningsdetalj.

De vitsar som återfinns i boken är 200 till antalet, och det handlar alltså om de mest omtyckta vitsarna från Instagramkontot under år 2018.

– En tredjedel av vitsarna skriver jag själv från grunden. De bygger på homonymer, alltså ett ord som ”bärs”, som kan betyda flera saker, och idiomatiska uttryck. När jag skriver de vitsarna är Wikipedia mitt uppslagsverk!

Den andra delen av vitsarna handlar om vitsar Tomas översätter från engelska, och den tredje handlar om vitsar han hittar på nätet, men som han omarbetar. I den kategorin återfinns också tips han får genom Instagramkontot.

Den som levererar vitsarna, och som finns på omslaget till boken, är Axel Gyllenpipa, Tomas alter ego.

– Det är en karaktär jag tänker att jag vill fortsätta använda och bygga vidare på, på något sätt, säger Tomas, och berättar att det finns lösa planer på allt från Youtubekonton till manus för tv.

– Sedan funderar jag på en till bok med Pappavitsar till jul där jag sammanställer de populäraste vitsarna från 2019.