Foto: Carina Svensson
Design. Viva Hildingsson, Anna Kaber och Liselotte Klingener, visar silversmycken i Hotell Dahlias lokal i Hedefors.

Chans att se konst av många

Kommunen

Nu har kommunborna chansen att se lokalt varierat konstnärligt uttryck. Det är nämligen återigen dags för Konstrundan, där en lång rad Lerumskonstnärer öppnar sina hem, ateljéer eller gör gemensam sak i en utställningshall.

Under årets upplaga av Konstrundan visar 22 Lerumskonstnärer sina verk. Tre av dem, Viva Hildingsson, Anna Kaber och Liselotte Klingener, har valt att ställa ut sina silversmycken i en gemensam lokal i Hedefors bruk – Hotell Dahlia.

Når många

– Det här är ett bra sätt att nå ut, det är mycket folk som åker runt i de medverkande kommunerna. Det attraherar en stor publik, säger Liselotte Klingener.

När de ska beskriva favoriten bland sakerna de gjort svarar de:

– Jag gjöt en groda en gång, den var väldigt svår att få till och jag kommer nog inte kunna göra en likadan igen. Varje gång någon frågar vad den kostar drar jag till med något högt som jag tänker att de aldrig skulle betala, som 10 000 kronor. Jag vill inte sälja den. Men förra veckan var det en man som köpte en av mina gjutna dalahästar. Först tänkte jag nej, ska han köpa den, som jag har lagt ner så mycket arbete på. Men sedan kändes det bra. Jag hade mina saker på ett bord på en marknad och det var en familj som kom fram och tittade på dalahästen, ett tag efter att de hade gått kom mannen springande tillbaka med kontanter i handen och köpte den, svarar Anna Kaber.

För Liselotte Klingener är det halsbandet solregn som har en särskild plats i hjärtat.

– Jag gör oftast några stycken av varje modell och har fått många fina berättelser från personer som har köpt ett sådant halsband.

Viva Hildingsson har gjutit två små tangoskor som örhängen.

– Jag gav bort den ena men den andra vill jag inte sälja. Min man och jag gick och dansade tango och när kursen var över gav jag örhänget till dansläraren.

Fler tillsammans

Trion har en rad smycken att visa upp till helgen. De ska också visa hur de arbetar, och har med sig arbetsbänk och en del verktyg.

Under helgen 26 till 27 oktober ställer totalt 84 konstnärer ut sina verk i de fem kommunerna Lerum, Partille, Alingsås, Härryda och Mölndal. Många av dem visar konst i sina hem och/eller ateljéer. Men det är inte bara trion i Hedefors som gör gemensam sak och visar sina verk tillsammans i en utställningslokal, exempelvis är det flera konstnärer i olika konstellationer som visar målningar i Tingshuset i Lerum, Ateljé E20 i Tollered och Dergårdens hembygdspark. Och i Hedefors bruk finns det dessutom, förutom silversmidet, möjlighet att se målningar av Gun Eld Sandström och Karin Nilsson.