ENGAGERAD. Eva Cinthio har blivit nominerad till att vara en vardagshjälte. I motiveringen sägs bland annat att hon är en entusiastisk medmänniska. Från vänster länsöverdirektör Lisbeth Schultze, Eva Cinthio, Anna Cinthio, kommunstyrelsens ordförande Alexander Abenius (M), fullmäktigeordförande Ingela Gyllensten (C) och landshövding Anders Danielsson. Foto: Misak Nalbandian

Eva Cinthio från Lerum – en vardagshjälte

Lerum

Förra tisdagen samlades 23 nominerade vardagshjältar i Gula salongen på residenset vid länsstyrelsen i Göteborg.
En av dem var Eva Cinthio från Lerum.

– Jag blev mycket överraskad och sedan, när jag förstått att det verkligen var sant blev min reaktion lycka, stolthet och tacksamhet, säger Eva Cinthio.
Vardagshjältar. Eldsjälar. Glädjespridare. Kärt barn har många namn. Gemensamt för de 23 personer som 14 av länets kommuner nominerat till den första av tre länsmiddagar är att de gjort betydande insatser i länet för ett bättre samhälle. Tillsammans med sina respektive, i Evas fall dottern Anna och kommunstyrelsens ordförande Alexander Abenius bjöds de in till länsmiddag på residenset i Göteborg.
– Det finns så många människor som gör fantastiska insatser runt om i vårt län, ofta helt ideellt, men som sällan får den uppmärksamhet de förtjänar. Min ambition med de här länsmiddagarna är att ge er vardagshjältar den uppskattning ni är värda, sa landshövding Anders Danielsson inledningsvis vid länsmiddagen.

Stämningen var hög bland de 70-tal gästerna som bjöds på trerätters höstmiddag och underhållning av det glada musikkollektivet Räfven. Före och efter middagen minglades det i de historiska lokalerna från 1650-talet och många nya och gamla vänskapsband knöts.
– Det var en mäktig upplevelse att vara i den pampiga stensalen, säger Eva.
– Under middagen talade vår landshövding personligt till var och en och läste upp motiveringen.

Motiveringen
Motiveringen till att Eva blev nominerad är att hon är en entusiastisk medmänniska och besjälad av klassisk musik. Sedan många år är Eva volontär på kommunens äldreboenden Höjdenhemmet, Sävegården och Hedegården. Hon återkommer varannan vecka till varje boende med ett heltimmesprogram – alltid baserat på ett klassiskt musikstycke. Aktiviteterna är alltid gediget genomarbetade och innehållsrika. Utöver dessa aktiviteter besöker Eva gärna dessa äldreboenden vid högtider för att hjälpa till.
– Det var en bra motivering och stämde precis med var jag gjort under elva års tid.
– Idag är jag både stolt och glad.

  • Ann-Charlotte Edgar