Fängelsedom i kidnappningsmål

Floda

Nu har domen mot de inblandade i kidnappnings- och tortyrhärvan i Floda tidigare i år meddelats. Samtliga sju åtalade bedöms skyldiga. Straffet blir fängelse för fem av männen, varav tre får fängelse i fem år vardera.

Det var en svår utredning där offren vägrade vittna och några av gärningsmännen misstänks vara inblandade i organiserad brottslighet.

Varken någon av de misstänka eller offren kommer från Lerums kommun men händelsen utspelade sig i ett hus i Floda. Det var i februari i år som två män från Östergötland lockades till huset för att diskutera en skuld som en av männen hade. De tillfångatogs och hölls sedan inspärrade i ett hus från fredag till söndag. Offren utsattes under tiden de var frihetsberövade också för tortyrliknande misshandel med bland annat ett borrverktyg och en stekpanna.

En 36-årig man från Göteborg och två män från Angered, en 38-åring och en 27-åring, döms för människorov och grovt olaga tvång men frikänns för åtalspunkten synnerligen grov misshandel. Straffet blir fängelse i fem år för alla tre.

En 35-årig man från Angered döms för medhjälp till grovt olaga tvång samt medhjälp till människorov. Påföljden sattes till fängelse i två år.

En 25-årig man från Mölndal döms för medhjälp till människorov. Straffet blir fängelse i ett år och sex månader.

Samtliga ska stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Dessutom döms en 23-årig man från Angered och en 41-årig kvinna från Göteborg för penningtvättbrott. Påföljden för båda blir villkorlig dom med dagsböter. Mannen ska betala 60 gånger 120 kronor, 7 200 kronor, och kvinnan 60 dagsböter på 190 kronor, 11 400 kronor.

Det kommer en längre text i papperstidningen på onsdag.