Glömskan kan bli rejält kostsam

Debatt

Alla människor är glömska. Många missar sin bilbesiktningstid, tiden hos fotvården, damfrisörskan, tandläkaren eller barnhämtningen. Men det finns en glömska – eller rentav nonchalans – som är betydligt allvarligare än så och dessutom dyrbar.

Inställda sjukhusoperationer – helt bortglömda eller försenade – kostar årligen över 25 miljoner kronor. I fjol tvangs hundra tusentals operationer skjutas på framtiden bland annat för att folk inte kom alls eller kom alltför sent. Och apropå kostsamt – en planerad operation kostar i genomsnitt ­12 000 kronor i timmen.
Det är mot den här dystra bakgrunden som Region Stockholm vill höja avgiften – straffavgiften – till 700 kronor. Den gamla avgiften var tidigare 350 kronor. En kraftig och kännbar höjning med andra ord. Den nya avgiften träder troligen i kraft i början på 2020.

Region Stockholm följer därmed Region Skåne som införde samma fördubblade nivå redan 2012. Det vore i mina ögon både logiskt och motiverat att övriga regioner följer Skåne och Stockholm.

Lars Borke
vars utförda pacemaker­operation uppskattas ha kostat 17 000-18 000 kronor