• Foto: Nicklas Ekwall
  • Foto: Nicklas Ekwall
  • Foto: Nicklas Ekwall

Goik seriesegrare efter en stark höst

Allmänt

Ett lagbygge där Stenkullen har samlat kommunens bästa spelare i ett ”Lerum United” gav förutsättningarna, och under en kraftfull inledning av höstsäsongen bäddade man för seriesegern. I lördags fick laget fira ett efterlängtat avancemang till division 3.

Förutsättningarna var klara inför lördagens sista omgång, en poäng krävdes för att Stenkullen av egen kraft skulle säkra seriesegern. Men på andra planhalvan fanns ett allvarligt hot som skulle kunna sätta stopp för festligheterna. Motståndaren Lunden spelade med kniven mot strupen i kampen för ett nytt kontrakt och vann lagens senaste möte i juni.

Den här gången visade dock Stenkullen vilken klasskillnad det är mellan ett lag i toppen och ett i botten. Det dröjde visserligen till slutet av första halvlek innan Tobias Hansson spräckte nollan, men i den andra halvleken svarade han för ytterligare tre mål (!) och slutresultatet skrevs till 4–2. Därmed är Stenkullen klart för division 3, den högsta serie laget har spelat i sedan 1961.

– Det känns fantastiskt, säger Ingemar Holm.

Han kom från Lekstorp till Stenkullen för fyra år sedan och ledde då som tränare laget upp från femman till fyran. Därefter blev han senioransvarig, behöll de administrativa uppgifterna men lämnade över tränaruppdraget till Micael Jacobsson. Tillsammans har de ansvarat för ett lag som legat i toppen av fyran utan att lyckas nå hela vägen fram. Förrän nu.

– Det beror mycket på att vi lyckats skapa ett lag med bra gemenskap och vi har fått de bästa spelarna från Lerum och Floda samtidigt som vi behållit våra egna. Vi har nästan blivit som ett Lerum United. Samtidigt har vi en väldigt bra -02-kull som vi har kunnat fylla på spelare ifrån när vi haft skador och sjukdomar i A-truppen, så vi har en bra bredd, säger Ingemar Holm.

Micael Jacobsson framhåller kontinuiteten, att man har fått behålla en kärntrupp som byggts ut med några spetsspelare.

– Till i år fick vi Tobias Hansson som vann skytteligan på 24 baljor, mittbacken Tobias Petersson som är en extremt bra fotbollsspelare och Felix Martinsson, säger han.

Stenkullen bar dock inte favoritskapet, enligt Micael Jacobsson.

– De andra lagen tippade oss tvåa bakom Guldheden som inte riktigt stod pall.

Micael Jacobsson ser den sista omgången innan sommaruppehållet som en nyckelmatch. Insatsen och storsegern med 1–4 borta mot Kode skapade ett starkt självförtroende och i augusti/september radade Stenkullen sedan upp en imponerande svit med fyra tuffa matcher utan ett enda insläppt mål. Först slog man de båda andra topplagen Kortedala och Semberija med 3–0, sedan följde ytterligare en 3–0-vinst i derbyt mot Lerum och en seger med hela 6–0 mot förhandsfavoriten Guldheden.

Med serien slutspelad vann Stenkullen till sist fyra poäng före Kortedala, som bara fick oavgjort, 1_1, i sin sista match mot Komarken. Men att guldhattarna hade plockats fram även vid en förlust var det ingen som visste när lördagens matcher drog igång på samma klockslag, och en person som hade anledning att njuta extra mycket var Micael Jacobsson. Redan när spelprogrammet gjordes klart i vintras insåg han att sista omgången skulle sammanfalla med hans 40-årsdag.

– Jag såg scenariot framför mig att vi skulle kunna avgöra hemma på min födelsedag. Sen hade det inte spelat så stor roll om vi avgjort innan men det här var den ultimata födelsedagspresenten, jag känner bara glädje idag.

Stenkullens seger fick betydelse för bottenstriden då man förpassade Lunden till division 5. Lerum föll med 2–4 hemma mot Kode men kan vara nöjda när man summerar säsongen. Laget, med sina många unga spelare, nådde målet att etablera sig i division 4 och hamnar på sjätte plats.