Foto: Axel Stockenfeldt
Alexander Abenius (M).

Hallå där Alexander Abenius…

Politik

…Kommunstyrelsens ordförande i Lerum, som under helgen var med på Moderaternas partistämma i Västerås.

Kan du sammanfatta stämman i en enda mening?

– Jag kan bättre än så, jag kan sammanfatta stämman med ett ord. Framtidstro!

Hur gjorde du för att hålla Lerumsfanan högt?

– Det skulle kräva ett helt uppslag för att beskriva, men vår delegation från Västsverige, där jag ingick, drev på flera frågor som är viktigt för Lerums kommun. Bland annat ökat ekonomiskt stöd till kommunerna, införandet av en restriktivitetsnorm för det kommunala försörjningsstödet, reformer för en starkare västsvensk infrastruktur, ett avskaffat strandskydd som kommer underlätta bostadsbyggnation och mycket mer.

Ett klipp där du talar om att ”krossa Systembolaget” har blivit viralt på Twitter med över 80 000 visningar. Vad handlar det om och hur ser du på spridningen klippet fått?

– Klippet är en inledning på ett anförande om att avreglera delar av alkohol­monopolet, som var framfört med glimten i ögat. Ja, det har fått jättestor spridning på Twitter av framförallt socialdemokratiska företrädare. Dessutom har jag lyckats bli omnämnd, och fått negativ kritik, i en ledare av Aftonbladets socialdemokratiska ledarskribent Anders Lindberg vilket för en moderat är det bästa omdömet man kan få. Det är bara att tacka och ta emot när socialdemokrater sprider moderat politik.

Vad tar du med dig hem från stämman?

– En riktigt bra känsla om att vi nu börjar bli ett parti som äntligen mår bra på det nationella planet igen. Det känns skönt med tanke på att Moderaterna mått väldigt bra i Lerums kommun en längre tid, och att partiet nationellt nu börjar hänga med. Nu kan vi börja återbygga vårt förtroende. Det känns skönt.

Var det späckade dagar eller fanns det tid över för moderatbandy?

– Haha! Nej, det blev inget med det. Vi satt i förhandlingar hela dagarna, och i torsdags arbetade vi från halv åtta på morgonen till midnatt.

Vilket var det mest udda förslaget som lades?

– Oj, den är svår! Alla förslag var seriösa, men det som kanske stack ut lite var det från Moderaterna i Karlshamn om att återinföra riksdagens högtidliga öppnande i Rikssalen. Något som togs bort 1974. Förslaget gick inte igenom.

Vilket förslag vållade mest debatt?

– Att moderaterna nu vill att personer som är asylsökande eller har uppehållstillstånd i Sverige och som begår grova brott ska utvisas. Debatten handlade snarare om hur höga straff som ska krävas för utvisning.