Foto: Filip Landqvist
Konkursförvaltaren. Marek Zdrojewski, advokat på advokatfirman Glimstedt.

Han söker nya ägare till LT

Kommunen

Lerums Tidning ägarkoncern har lämnat in en konkursansökan. En konkursförvaltare är utsedd – Marek Zdrojewski, på advokatfirman Glimstedt – och han ser med tillförsikt på möjligheten att hitta en ny ägare till Lerums Tidning.

William Michelsens Boktryckeris vd William Michelsen lämnade i onsdags in en konkursansökan till tingsrätten i Alingsås. Bolaget som äger Lerums Tidning, Alingsås Tidning och Härryda Posten/Partille Tidning har kämpat länge, men de ekonomiska problemen för företaget blev till slut för stora och konkursen ett faktum.

Konkursförvaltaren Marek Zdrojewski från advokatfirman Glimstedt har sedan första dagen med uppdraget blivit kontaktad av och själv kontaktat intressenter, som vill driva alla, någon eller några av tidningarna vidare. Och arbetet med att hitta en eller flera nya ägare fortsätter. Han har förhoppning om att hitta en bra lösning inom en snar framtid.

Träffades

Under torsdagseftermiddagen förra veckan träffade konkursförvaltaren personalen på de tre tidningarna för första gången. Han avslöjade inte mycket om vilka det är som har visat intresse för att ta över verksamheterna. Men han bekräftade uppgifter från Göteborgs-Posten om att en av dem som hört av sig är Stampen Media, där Göteborgs-Posten ingår.

Johan Hansson, vd för Stampen Media och VTD, har i en artikel i G-P svarat följande på frågan om det finns intresse för alla tre tidningar i WM Boktryckeri:

– Vår huvudfokus är Alingsås Tidning, men vi tittar även på Lerums Tidning.

Stampen ägs av ett konsortium bestående av norska Polaris, som största ägare, Nya Wärmlands-Tidningen och Västerbottens-Kuriren.

Intressen

Konkursförvaltaren bekräftar också att han har fört diskussioner med Gota Media, som bland annat äger Borås Tidning och Alingsåskuriren. Det kan också finnas andra potentiella köpare, och det finns dels intresse för helheten och dels för någon av tidningarna.

Förutom dem som har hört av sig till Marek Zdrojewski har han också hört av sig till möjliga köpare:

– Jag har kontaktat ett antal intressenter som jag trott eller förstått att de har kunnat vara intresserade, säger han.

Vad händer nu?

– Jag vill driva på det här. Min förhoppning är att det ska vara klart rätt snart. Förutsättningar förändras om det tar för lång tid, svarar han.

Digitalt

I syftet att förutsättningarna inte ska försämras för mycket har han fattat beslutet att tidningarna under övergångsperioden ska komma ut digitalt.

Har du hunnit sätta dig in i ekonomin per enhet? Hur ser Lerums Tidning ekonomi ut?

– Jag vet inte hur ekonomin ser ut för just Lerums Tidning. Det har varit svårt att få loss sådana siffror. Jag har tittat på helheten, och har fått uppgifter om annonsintäkter som jag förmedlar vidare till intresserade köpare, svarar Marek Zdrojewski.

Orsaken till att han inte har uppgifter på exakt hur de olika tidningarna går är att bolagets ekonomiavdelning under flera år har varit kraftigt underbemannad.