Foto: Carina Svensson
Fixade köparen. Konkursförvaltaren Marek Zdrojewski, från advokatfirman Glimstedt, har haft fullt upp med att dels reda ut allt i konkursboet och dels hitta köpare till tidningarna.

Han hittade en köpare till LT

Kommunen

Konkursförvaltaren Marek Zdrojewski, från advokatfirman Glimstedt, hittade en köpare till Lerums Tidning. I torsdags blev det klart att Stampen kommer att driva tidningen vidare.

För två veckor sedan lämnade vd:n för Lerums Tidnings ägarkoncern, William Michelsens Boktryckeri, in en konkursansökan till Alingsås tingsrätt. Marek Zdrojewski, på advokatfirman Glimstedt, blev utsedd till konkursförvaltare.

Sedan dess har han haft fullt upp. Redan samma dag kontaktade Marek Zdrojewski en rad presumtiva köpare, och han har därefter haft förhandling med flera bolag som ville driva vidare tidningen. Han har därefter och fram till och med i torsdags haft diskussioner med andra bolag.

Under torsdagen blev det klart att Stampen köper utgivningsbevisen för Lerums Tidning, Alingsås Tidning och Härryda-Posten/Partille Tidning. De nya ägarna fortsätter att ge ut Lerums Tidning och Alingsås Tidning medan Härryda-Posten/Partille Tidning inte kommer ut.

Vad var det som avgjorde vilka som fick köpa?

– En kombination av att ge ett bra bud och att efter förutsättningarna erbjuda en bra lösning. Jag tror inte att de andra alternativen hade resulterat i motsvarande antal anställningar, svarar Marek Zdrojewski.

Snårigt

Nu arbetar han och hans team vidare med att bringa reda i det oerhört snåriga konkursboet. Han har fortfarande inte helt klart exakt hur stora skulderna är. En orsak till detta är att bolagets ekonomiavdelning under flera år har varit kraftigt underbemannad.

Är det något som har skiljt den här konkursen från andra?

– Konkurser är olika beroende på bransch, det finns olika förutsättningar. Det gäller att förstå vad det finns för värden och sedan gå vidare med att försöka hitta en lösning. Sedan måste man besluta vad som skapar bäst förutsättningar. Här var det till exempel viktigt att driva vidare verksamheten och fortsätta att ge ut e-tidningar, svarar han och fortsätter:

– Jag tror att det har varit av betydelse att hitta en snabb lösning, bland annat för att inte tappa annonsörer.

Och det gjorde han alltså. Från och med den här veckan kommer Lerums Tidning ut som vanligt, dock med en något decimerad styrka.