Hon berättar historier som sällan berättas

Kommunen

Författaren Helen Stommel Olsson ger röst åt kvinnor i utkanten. Hon gör det med mod och styrka – för i de världar hon besöker finns hat, hot och våld.
Första boken Gangsterprinsessan rönte stor framgång. Nyligen släpptes andra boken – Den nakna flickan – som handlar om en tjej som växte upp i en sekt och och sedan har försörjt sig som stripteasedansös.

Helens böcker baseras på kvinnors historier, hon räds inte att närma sig tunga levnads­öden.

– Tidningarna är fyllda av berättelser om kriminella killar men jag upplever inte att det är många som berättar om kvinnor i utkanten, säger Helen och fortsätter:

– Sedan är jag inte typen som skriver feel good eller deckare, när jag skriver måste det göra lite ont, det måste finnas svärta. Men det behövs också stråk av framgång, och i båda fallen står tjejerna där som hjältinnor i slutet. De är starka som överlevde, det kunde lika gärna ha gått åt helvete.

Vad är det som gör att du vågar berätta?

– Men det är väl det, att ingen annan berättar deras historia. Och den behöver bli berättad.

Helen är uppvuxen i Floda och Tollered. Hon har mamma, bonuspappa och syster kvar i kommunen men flyttade själv till Göteborg efter gymnasiet. Och där bor hon kvar. Hon har arbetat som frilansjournalist och copywriter men försörjer sig idag helt som författare.

– Häftigt va? utropar hon med ett skratt och glimten i ögat.

Hittills har hon skrivit två böcker. Huvudpersonerna i båda är kvinnor som idag är i 40-årsåldern.

– Det har gått tillräckligt lång tid sedan de tog sig ur de jobbiga situationerna. Och det är nog en förutsättning för att de har kunnat berätta, tror Helen.

Gillad av många

Första boken Gangsterprinsessan fick ett starkt mottagande, och har hittills sålt i 100 000 exemplar. Boken vann också Stora ljudbokspriset 2018.

Boken är baserad på Saras liv. Sara växte upp med kriminalitet i Bergsjön och levde också själv ett tungt kriminellt liv som knarkkurir och människosmugglare. Hon tog sitt straff, åtta års fängelse, och lever idag under vittnesskyddsprogram.

Gangsterprinsessan kom till efter att Helen fick frågan om hon ville berätta Saras levnadsöde. Helen sa nej. Länge. Men efter några år började hon ändå fundera på om det inte kunde vara en bra idé. Hon träffade Sara och kontaktade några förlag – varav flera var intresserade.

– Eftersom det var min första bok var det viktigt att det var ett mindre förlag där de hade tid att ta hand om mig. Jag valde Bladh by Bladh, och trivs väldigt bra.

– Jag sa till Sara att hon måste vara beredd att berätta allt. Det var hon, så vi satte igång.

Förutom intervjuerna med Sara gjorde Helen research genom att läsa en stor mängd handlingar i ärendet, till exempel domar och utredningar. Hon besökte också kvinnofängelset Hinseberg.

– Det var många som satt på livstid, tjejer som hade mördat. Det var tufft men idag är det ännu hårdare, nu utför tjejerna brott på samma sätt som killar, konstaterar hon.

Rätt otrevlig

Det tog fyra månader att skriva boken.

– Tror du att jag var en särskilt trevlig person under de månaderna? skrattar hon och fortsätter:

– Nej, det var jag inte. Det var ett väldigt intensivt arbete men jag behövde skriva den på det sättet.

Nyligen släpptes andra boken, Den nakna flickan. Som inspiration har hon Viktoria, som växte upp i sekten Familjen, tidigare Guds barn.

– Det är en sexsekt, där barn utnyttjas och män kan ha många kvinnor, säger Helen.

Utnyttjade barnen

Viktoria har inte velat prata så mycket om vissa delar av uppväxten.

– Så jag fick göra research genom andra före detta sektmedlemmar, som berättar att barn utnyttjas och måste dansa sexuellt utmanande för vuxna män.

Utåt var bilden en annan. Viktoria och hennes syskon var till exempel ute och sjöng på gator och torg.

– Jag minns att jag hörde de söta små barnen i sekten sjunga i Nordstan, väldigt vackert. Då hade jag inte en aning om hur deras liv såg ut, säger Helen.

Duktig dansare

Viktoria tog sig så småningom ur sekten. Och har sedan på många sätt levt sitt liv i samhällets utkant. Hon hade ingen ordentlig skolgång eller kunskap om hur samhället fungerar.

– Men hon var duktig på att dansa sexuellt lockande, så hon började arbeta som strippa, säger Helen, som också förklarar att Viktoria har stark integritet och sätter upp noggranna regler för vad hon tycker är okej.

– Männen får inte ta på henne, där drar hon en gräns.

Viktoria köpte så småningom in sig i en exklusiv strippklubb.

Det är redan klart var tredje boken ska handla om, där ligger fokus på en tjej som utsätts för hedersbrott.

Helen kommer till Akademi­bokhandeln i Solkatten den 14 november.