• Foto: Martin Karlsson
    Sagostund. Malin Linneroth läser ur sin nyutgivna bok för barnen.
  • Foto: Emelie Asplund
    Debutant. Malin Linneroth kommer ut med sin första barnbok

Hon debuterar som barnboksförfattare

Tollered

Tolleredsbon Malin Linneroth gör debut som barnboksförfattare. Nyligen kom första delen i bokserien om Signe ut.
Till vardags arbetar författaren på SVT, med bland annat Arvinge okänd och Smartare än en femteklassare.

Det är Malin Linneroth som har skrivit och Lisa Moroni som har gjort illustrationerna till barnboken Vill ha den själv. Boken handlar om Signe, som blir bjuden på kalas och köper en present, som hon sedan har svårt att släppa ifrån sig.

– Som vuxna lär vi barnen att man ska dela med sig och att det är viktigt med rättvisa, men sedan slänger man in ett barnkalas där det är en unge som får blåsa ut ljusen, stå först i kön till fiskedammen och få alla paket. Det kan bli en krock mellan vuxenvärldens och barnens känsla för vad som är rätt, säger Malin Linneroth.

Idén om att skriva en barnbok föddes när Malin arbetade på tidningen Skriva och gjorde ett reportage om barnböcker.

– Då förstod jag att man varken behöver göra illustrationerna själv eller känna någon som kan illustrera. Om jag skrev en text skulle förlaget hitta en illustratör, säger hon och fortsätter:

– I en barnbok är det så få ord att det läggs stor vikt vid varje ord och rytmen. Det tycker jag om.

Gräver där hon står

En annan orsak till att det blev en barnbok är att hon är i den perioden i livet nu, med tre barn som är två, sju och tio år. Hon konstaterar att i framtiden, när barnen blir äldre, kommer hon kanske ge sig i kast med att skriva ungdomsböcker.

Förlaget Alfabeta valde illustratören Lisa Moroni, som tidigare bland annat har illustrerat böckerna om Julia, för att rita bilderna till Malins text.

– Det blev jättebra. Med hennes illustrationer blev resultatet mycket bättre än vad jag själv hade kunnat tänka mig att det skulle bli, säger den nyutgivna författaren.

En overklig känsla

Det var en mäktig känsla att ha den första egna boken i sina händer.

– Nästan lite overkligt.

En annan riktigt stor upplevelse var att få ha med den egna boken på bokmässan.

– En dröm. Jag har varit på bokmässan med mamma sedan jag var liten. Jag såg en person som stod i kön till kassan med boken. Det var häftigt.

Gick du fram?

– Nej, jag vågade inte.

Det är tänkt att den här ska vara den första i en rad böcker om Signe.

Varför valde du namnet Signe?

– Jag tycker att det är fint. Det har varit ett namn som vi har haft på listan över tänkbara namn till våra barn, men så har det blivit andra namn, och då fick bokbarnet heta så, svarar Malin.

Hon har arbetat som journalist på radio, tv och tidningen Skriva. Och var programledare för P3-programmen Morgonpasset och Frank. I båda dessa utgick hon från sig själv och berättade anekdoter från det egna livet, något hon efter ett tag kände att hon hade fått nog av. Då blev det istället tv.

Nyligen avslutade Malin arbetet med Arvinge okänd, ett program som går ut på att programledarna Kattis Ahlström och Niklas Källner söker upp personer med rätt till arv. Malin är inslagsproducent och manusförfattare till två av programmen som sänds den här hösten. Hon har arbetat med produktionen även de tidigare säsongerna.

– Jag var med och utvecklade programmet. Det är ett slags berättande, vi visar upp stora livsöden och tar upp känsliga och komplexa frågor, säger Tolleredsbon.

Nu arbetar hon med frågeprogrammet Smartare än en femteklassare, ett program där vuxna testar sin kunskap i ämnen som barn lär sig i första till femte klass. Om de inte kan svara får de ta hjälp av barn i studion.